Tuesday, October 26, 2021

TEKNOLOGI MAKANAN : CARA JUAL PRODUK MAKANAN : KUALITI PART 3

Teknologi makanan kali ini masih berkongsi berkaitan kualiti makanan yang dihasilkan kerana ia amat penting terutama untuk memastikan produk makanan yang di hasilkan itu akan sentiasa sama dari segi rasa, rupa dan aromanya.

Kegagalan pengusaha mengekalan perkara asas dalam proses makanan akan berikan produk yang tiada kualiti seterus bisnes itu akan gagal.

Monday, October 25, 2021

TEKNOLOGI MAKANAN : CARA JUAL PRODUK MAKANAN : KUALITI PRODUK PART 2

Teknologi Makanan dalam post yang lepas saya dah kongsikan sedikit berkaitan pentingnya kualiti produk makanan yang ingin kita jual.

Ramai yang mungkin tertanya-tanya macam mana nak jaga kualiti produk makanan yang dihasilkan ini supaya rasa, rupa, bentuk (ini kualiti asas) sentiasa sama sepanjang masa.

Rahsianya untuk kita pastikan bahawa produk makanan yang kita hasilkan itu sentiasa sama rasa, bentuk , warna adalah pada awalnya terletak pada RESEPI penghasilan produk itu sendiri atau jika bahasa sains teknologi makanan iaitu FORMULA UNTUK HASILKAN PRODUK.


Resepi atau formula untuk menghasilkan produk makanan ini WAJIB DITULIS DALAM BUKU KHAS !

Perkara ini merupakan perkara asas yang perlu anda ada jika ingin menghasilkan produk yang sentiasa berkualiti asas. Ini amat penting kerana ramai saya jumpa orang yang buat produk untuk jual terlupa atau langsung tak tulis atau ambil remeh perkara ini dan ini terus menjejaskan kualiti penghasilan produk.


Untuk hasilkan produk yang berkualiti asas ini, resepi atau formula ini WAJIB diikut dalam buat produk makanan berkenaan. Kegagalan mematuhi resepi dan formula ini akan menyebabkan produk yang anda hasilkan itu TIDAK SAMA ! . itu yang jadi sekejap masin, sekejap tawar sekejap hangus.. dll . Terutama sekali bila bukan anda (anda cuti atau sakit dan pekerja lain) yang hasilkan produk makanan tersebut..


macam mana nak buat pizza ini sentiasa sedap ?


Oleh itu nak buat makanan supaya sentiasa berkualiti sama sedap wajib ada RESEPI atau FORMULA

Persoalannya.. apa yang sepatut ada dalam resepi atau formula itu ?

Teknologi makanan akan dikongsikan dalam post yang akan datang... insya Allah..

Sunday, October 24, 2021

TEKNOLOGI MAKANAN : BELI BARANG MURAH UNTUK BISNES


Hari ini saya nak share sikit berkaitan lubok beli barang murah untuk kita gunakan sebagai bahan jualan ataupun untuk kita jadikan hadiah percuma dalam usaha kita nak jual produk makanan.

Ramai daripada kita dah mulakan buat bisnes secara online dipelbagi platform ecommerce. Apa jua yang bisnes anda ceburi sudah pasti ada pesaingan.

Tapi kini pesaingan makin sengit..

Ramai seller di platform eCommerce sekarang mengeluh, sebab seller China start masuk, dan mereka buang harga sampai kita tak larat nak fight. 

Tapi macam mana nak fight? 
Untuk fight, 
anda perlu: 
 1. Cari stock di lubuk murah' di China. 
 2. Bagi service lebih baik, sebab seller China terlalu jauh dari buyers di Malaysia - we can serve better.   3. Offer warranty supaya boleh convice customer beli dengan anda. 
 Untuk #2 dan #3, anda boleh laksanakan sendiri. 

 Tapi #1, mana nak cari stok murah sampai boleh compete dengan seller China?

Kini dah ada orang kita yang telah bocorkan rahsia nak dapat barang murah ini dan kita boleh beli dengan guna smartphone sahaja.. saya share kat sini jika anda minat nak tahu lebih lanjut..MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.