Friday, January 1, 2016

SELAMAT TAHUN BARU 2016

Alhamdulillah. .syukur pada Allah. .kita sampai jua bertemu ditahun baru 2016 ini..

Kepada semua pembaca saya ucapkan selamat tahun baru 2016. .semuga tahun ini anda semua lebih berbahagia kendaknya.

Sama- sama kita teruskan segala usaha murni yang kita lakukan pada tahun lepas..dan tinggal kan apa jua yang tidak membawa manafaat.

Tahun 2016 ini dari kajian pembacaan saya, adalah dijangkakan tahun yang penuh cabaran kerana ekonomi dunia dijangkakan agak perlahan.

Oleh itu bagi anda yang terlibat dalam industri makanan perlu mengkaji dengan teliti kos pengeluaran supaya produk yang dikeluarkan mampu berdaya saing di pasaran.

Harus juga sedar bahawa pengguna kita mempunyai kewangan yang terhad. Oleh itu harga dan saiz pembungkusan produk perlu dilakukan perubahan supaya produk kita mampu dibeli oleh pengguna. .


Thursday, December 31, 2015

TRAVELOG UMRAH BERSAMA KELUARGA : 13 -22 DISEMBER 2015 PART 2

Sebagaimana yang saya ceritakan sebelum ni, pemergian umrah saya dan keluarga memang tiada perancangan awal. Ianya bermula bila kakak saya menawarkan satu tempat kosong untuk keumrah ni bersama kakak dan abang saya serta kakak ipar saya.

Pada awalnya kak saya dan anaknya bercadang nak buat umrah ini, tapi atas sebab yang tak dapat dielakkan anak kakak saya tak dapat pergi lalu beliau mencari penganti..lalu tawaran itu diajukan kepada saya..

Saya pada awalnya menolak, kemudian mencadangkan isteri saya yang pergi..namun selang beberapa hari , ilham timbul dalam fikiran saya kenapa tidak saya satu keluarga pergi ?

Maka bermulalah episod menghubungi ustaz dan ustaz kata masih ada lagi kekosongan.. maka kami sekeluarga terus join.. dan bermulalah episod buat pasport..


Pada mula isteri saya yang didaftarkan, saya dan isteri pergi buat passport di Putrajaya dan Alhamdulillah dapat siap dalam masa satu hari sahaja..kemudian pasport saya dan anak-anak dibuat dipejabat imegresen Shah Alam.

Untuk siap sehari pasport..kita kena pergi beratur seawal pagi.. belum pejabat buka dah beratur..jika tidak passport tak siap dalam sehari..

Setelah buat passport terus ambil gambar untuk buat visa umrah yang mana semua ini kena serah kepada ustaz secepat mungkin..


Setelah selesai semua, saya juga ada buat kenduri doa selamat semuga dipermudahkan segala urusan kami.. insya Allah...

Kenduri doa selamat dibuat depan rumah walaupun pada awal ada hujan sikit2.. hujan rahmat..


Wednesday, December 30, 2015

TRAVELOG UMRAH BERSAMA KELUARGA : 13 -22 DISEMBER 2015


Alhamdulillah.. saya bersyukur kepada Allah s.w.t kerana telah mengizinkan saya dan keluarga menunaikan ibadah umrah pada tahun 2015 ini yang mana pemergian ini sesuatu yang tak pernah saya rancang walaupun hasrat nak pergi bersama keluarga itu tetap ada.

Saya telah berpeluang mengerjakan umrah sekeluarga bersama jemaah dari Masjid Wakaf Baru Kelantan yang di pimpin oleh Ustaz Lutpi, kira saya sekeluarga tumpang ikut jemaah ini lah..

Semua ahli keluarga ceria sebelum bertolak..

Beg tersusun rapi..siapJemaah Umrah Masjid Wakaf Baru Kelantan Di Masjid Nabawi


MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.