Friday, February 15, 2013

2 Tips Untuk Meningkatkan Pengunjung dan Pembaca Sebanyak 300% ke Laman Blog Makanan Anda


Pada hari isnin yang lalu saya ada menulis peri pentingnya pengusaha makanan memiliki sebuah blog yang berkaitan dengan produk atau syarikat pengeluaran makanan yang anda usahakan.

Mungkin sebahagian usahawan dah ada blog namun ada juga yang mengeluh kerana tiada pelawat ataupun pembaca yang singgah membaca blog mereka.

Oleh itu hari ini saya nak kongsikan 2 tips bagaimana anda boleh meningkatkan pengunjung dan pembaca keblog perniagaan anda..

Terdapat tujuh kaedah yang terbukti untuk membina pembaca setia untuk blog anda. 

Semuanya bermula dengan menentukan tujuan atau matlamat, blog anda. 

Kemudian, selepas anda mempunyai blog yang menambah nilai hidup manusia, anda perlu mendapatkan beberapa ramai mungkin pelawat (trafik) ke blog anda untuk menentukan kejayaan blog tersebut.

Berikut adalah tujuh tips untuk membantu anda membina pembaca setia untuk blog anda:

Tip # 1: Menyediakan kandungan yang berkualiti (Quality Content)

Apakah kandungan yang berkualiti? 

Kualiti kandungan blog anda secara langsung berkaitan dengan sejauh mana anda telah mengenalpasti pembaca ideal anda.

Contohnya, adakah pembaca blog anda golongan pelabur hartanah muda? 
Teknik penulisan blog anda akan berbeza dengan blogger yang menulis untuk pembaca blog gossip artis.

Penulis blog yang berjaya hendaklah memenuhi citarasa, minat dan isu-isu terkini yang berkaitan dengan pembaca ideal anda.

Jika anda membuat blogpost yang mereka suka dan ingin kembali ke blog anda untuk membaca, 
anda mempunyai kandungan yang berkualiti.

Perkara kedua ialah untuk mengekalkan topik yang sama kepada penonton anda dan gaya bahasa blog anda. 

Jika orang membaca blog anda, ia adalah kerana mereka suka topik anda dan gaya bahasa anda. 

Cuba untuk tidak menyimpang dari topik yang biasa anda gunakan dan kekalkan gaya bahasa anda.

Jadi, pembaca blog anda akan datang kembali ke blog anda dan mengharapkan anda memberikan kandungan yang berkualiti untuk tatapan mereka.


Tip # 2: Post di Blog dengan kerap

Jika anda tidak mengemaskini blog anda dengan kearp, pembaca blog akan berpindah ke blog lain. 

Terdapat terlalu banyak blog di luar sana bersaing untuk perhatian pembaca. Pembaca blog akan pergi di mana mereka boleh mendapatkan info yang mereka mahu.

Blog yang berjaya memerlukan komitmen masa anda. Apabila anda memulakan blog dan ingin untuk menangkap penonton, anda perlu bersedia untuk menulis blog post setiap hari. 

Dengan cara ini, pembaca blog anda pun akan datang ke blog anda setiap hari, macam penagih yang ketagihan info. 

Ini bermakna anda juga harus cuba untuk pos pada masa yang sama setiap hari,contohnya pada pukul 9 pagi.

Pembaca anda akan membiasakan diri dengan jadual anda dan memeriksa blog anda pada masa yang sesuai. Yang penting, anda konsisten dengan jadual blog posting anda.

HINT: Ramai orang baca blog masa waktu kerja. Jadi, kalau post pukul 9 pagi secara konsisten, blog anda mungkin akan jadi antara website pertama yang mereka buka apabila sampai di pejabat. :)

Oleh kerana anda kini mempunyai kandungan yang berkualiti dan jadual tetap posting, sudah tiba masanya untuk memandu pembaca ke blog anda. 

Teknik word-of-mouth atau viral marketing akan berlaku secara automatik apabila anda ada kandungan yang berkualiti dan jadual posting yang tetap.

Apa itu word-of-mouth? Maksudnya, pembaca blog anda akan memberitahu pada rakan-rakan mereka tentang blog anda, menyebabkan pembaca blog anda bertambah dari hari ke hari.

Nak tahu bagaimana Bagaimana kisah seorang Newbie Yang Tidak Dikenali Bertukar Daripada Penulis Blog Biasa-Biasa Sahaja Kepada Selebriti Pakar Yang Kaya Dan Berjaya dalam masa 8 bulan sahaja?

Segala rahsia beliau akan terbongkar di sini: KLIK SINI


Jumpa lagi

Monday, February 11, 2013

PENGUSAHA MAKANAN PERLU JUGA BERADA DI INTERNET


Salamsejahtera kepada semua pembaca, hari ini saya nak kongsikan sedikit perkara penting yang mana saya lihat banyak pengusaha makanan tidak memilikinya..

Pada pandangan saya pengusaha makanan samaada pengilang atau kedai yang menjual produk makanan perlu juga berada di dunia maya atau online ini. Para pengusaha boleh bermula dengan menulis di blog berkaitan dengan industri makanan yang mereka ceburi.

Pada hari ini ramai orang dah dapat melayari internet ini dan perkongsian  apa jua aktiviti pengilangan anda sama ada melalui penulisan blog menggunakan blogspot, saya yakin mampu mendekatkan syarikat anda dengan ribuan pembaca yang mana sebahagiannya nanti akan menjadi pelanggan anda.

Menulis dengan cara bersahaja menggunakan blogspot yang percuma , bukan sekadar memberi pengetahuan bahkan ia mampu memberikan pulangan yang lumayan dan berterusan kepada jualan syarikat anda.

Anda juga boleh upload gambar dan video serta senarai kat mana produk - produk anda boleh didapati. Anda juga boleh ceritakan  promosi produk anda ataupun aktiviti promosi yang anda buat ..samaada tarikh dan lokasi..dan berikan special price kepada pembaca blog yang datang ke tempat promosi anda !.

eh tak tahu la nak tulis blog ni !..boleh belajar la..KLIK SINI

Bila menulis diblog ni rajin-rajin lah up date ye..sekurang -kurangnya sebulan sekali...

Oleh itu jika buat bisnes makanan , jangan lupa guna blog untuk mempromosikan bisnes makanan anda....


PANDUAN BUAT DUIT TANPA MODAL 2017

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.