Friday, January 4, 2013

CARA BUAT MEE KUNING DENGAN TANGAN AJE..CUBA TRY..


Cara buat mee kuning dengan menggunakan tangan aje..amat popularlah di negara China. Mee Kuning merupakan satu daripada makanan yang amat digemari oleh kita semua.

Mee kuning ini pada asalnya banyak dihasilkan oleh orang cina dinegara kita, namun kita semakin banyak orang melayu pun dah pandai buat mee kuning ini hasil tunjuk ajar oleh pihak MARDI dan juga guru -guru lain yang terdapat dinegara kita.

Saya masih ingalah semasa saya menjalani latihan amali di Mardi Padang Pak Amat suatu masa dahulu, saya turut berpeluang belajar buat mee kuning ini semasa pihak MARDI anjurkan kursus buat mee kuning ini pada usahawan IKS.

Pada masa dahulu pengeluar mee kuning ini biasanya adalah juga pengeluar roti atau hasilan bakeri yang lain kerana bahan mentahnya adalah sama ia itu gandum.

Buat mee kuning biasannya menggunakan pelbagai jenis mesin untuk menghasilkan mee kuning dalam kuantiti yang banyak untuk kita jual pada pasaran..

Kini bila semakin ramai yang dah pandai buat mee kuning dan jual mee kuning, maka isu persaingan dalam pemasaran mee kuning timbul.

Dan yang lebih menarik lagi ada kedai - kedai makan  dan juga restoran dah mula buat mee kuning sendiri untuk kegunaan restoran mereka.

Namun mee kuning ini sebenarnya ada pasaran tersendiri, cuma apa yang perlu usahawan  buat adalah kenalpasti sasaran pasaran dan juga teknik pemasaran yang tepat.

Satu lagi cara nak buat mee kuning ini adalah dengan menggunakan tangan 100%. Belajar dan cubalah buat mee kuning ini dengan tangan sendiri, jika dah mahir boleh buka kedai jual masakan mee kerana disamping kemahiran membuat mee ini, kaedah buat mee kuning dengan tangan ini boleh menjadi satu daya tarikan kepada kedai kita..

Jika kini pembuat roti canai dan produk yang berkaitan ada dijual direstoran kenapa pula tidak kita lariskan kedai makan kita dengan buat mee kuning dengan tangan ini .

Nak buat mee kuning dengan tangan ini saya lihat tak susah mana pun....namun kita kena belajar dan praktis aje untuk meningkatkan kemahiran..

Cara mudah nak belajar tonton video ini..

CARA MENGULI

CARA MENARIK MEE KUNING..
Jom pakat cuba buat mee kuning dengan tangan..JANGAN LUPA MEE KUNING YANG DI HASILKAN KEMUDIAN DIREBUS DALAM AIR YANG ADA SEDIKIT MINYAK SAMPAI MEE ITU TIMBUL DAN KEMUDIAN DI SEJATKAN ...maka jadilah mee kuning yang kemudian boleh dibuat mee goreng, mee rebus, mee sup , mee bandung muar dan lain - lain..
Jika tak menjadi pada cubaan pertama ..cuba lagi..kerana PAKAR CHEF pun buat perkara yang sama.

Lihat bagaimana penghasilan mee kuning ini ditunjukan ditingkap kaca restoran sebagai daya penarik pelanggan makan ke restoran..Tuesday, January 1, 2013

SELAMAT TAHUN BARU 2013


Selamat tahun baru 2013 saya dan seluruh wargakerja teknologi makanan ucapkan kepada semua pengunjung dan pembaca web ini.

Semuga ditahun baru 2013 ini kita semua akan lebih beroleh bahagia, sejahtera serta dan hidup aman damai dan dilimpah rezeki yang baik lagi diberkati Allah s.w.t ..Insya Allah..

Bermula nya hari ini juga maka berkuat kuasa sepenuhnya Perihal Perintah Dagangan berkaitan penggunaan perkataan HALAL atau apa juga perkataan yang mencerminkan sesuatu makanan itu halal dan boleh dimakan oleh umat islam.

Ini bermakna tiada lagi pengeluar makanan dibenarkan menggunakan perkataan atau tanda halal selain yang dikeluarkan oleh JAKIM ataupun JAIN.


Petikan daripada siaran di SINAR HARIAN


"Ungkapan 'halal' yang megelirukan dilarang mulai 1 Jan 2013

28 Disember 2012
KUALA LUMPUR - Mulai 1 Januari depan, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melarang penggunaan logo halal dan ungkapan halal seperti perkataan 'ditanggung halal' , 'makanan orang Islam', 'buffet Ramadan' dan lain-lain lambang Islam yang boleh mengelirukan dan memperdayakan orang Islam.
 
Ketua Pengarah Jakim Datuk Othman Mustapha dalam satu kenyataan hari ini berkata mulai 1 Januari 2013 tindakan akan diambil ke atas pihak yang masih menggunakan logo dan ungkapan halal selain logo halal yang dikeluarkan Jakim atau Majlis Agama Islam Negeri (MAIN).
 
"Sebuah pertubuhan atau perbadanan yang didapati bersalah boleh dikenakan denda tidak melebihi RM200,000 dan bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya didenda tidak melebihi RM500,000.
 
"Pihak selain dari pertubuhan atau perbadanan yang didapati bersalah pula boleh dikenakan denda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjarakan tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya. Bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya mereka boleh dikenakan denda tidak melebihi RM250,000 atau dipenjarakan tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya," katanya.
 
Tambah Othman makanan dan barang-barang import yang hendak diperihalkan sebagai halal hendaklah menggunakan logo atau nama badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf Jakim di negara pengeluar masing-masing.

Jelas beliau, tempoh peralihan selama setahun Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011 yang dikuatkuasakan mulai 1 Januari 2012 tamat pada 31 Disember 2012.
 
"Justeru Jakim mengingatkan pihak industri agar lebih bersedia dan peka dengan pensijilan halal Malaysia dari semasa ke semasa.
 
"Jakim juga berharap agar orang ramai dapat memberi kerjasama dan menyalurkan maklumat sekiranya berlaku penyalahgunaan logo halal," kata Othman.  - Bernama"

Oleh itu mana mana pihak yang mengeluarkan makanan dan tidak mempunyai pengesahan halal daripada pihak JAKIM ATAU JAIN..tidak lagi dapat membuat tandaan atau memamirkan perkataan halal..

Bagi pengguna kita boleh buat pilihan yang lebih yakin sama ada nak beli produk makanan mempunyai logo halal atau pun kita juga boleh beli produk yang kita dah kenal pasti ia di hasilkan oleh 100% orang Islam..yang ragu -ragu ..sama - sama kita jauhi..


MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.