Friday, October 12, 2012

JEM BUAH KEMUNTING



Buah Kemunting atau nama saintifiknya Rhodomyrtus Tomentosa banyak terdapat kawasan  yang tanahnya mempunyai kelembapan yang tinggi terutamanya berhampiran dengan paya atau sungai. 

Namun ia juga boleh beradaptasi dengan pelbagai jenis tanah seperti tanah pasir dan tanah yang agak masin. Di Malaysia dan Thailand kemunting biasa di jumpai hidup di kawasan tanah pasir dan juga kawasan yang berpaya.

Buah kemunting susahlah nakcari kalau kita tinggal dibandar, kat kampung -kampung banyaklah buah ini. Masa saya tinggal dikampung ada juga makan buah ini..

Sebenarnya buah kemunting ini kita juga boleh buat jem.Ya le jam yang boleh dimakan dengan roti...ala..berry atau strawberry la..

Saya sebenar terjumpa balik resepi dan cara nak buat jem buah kemunting ini yang saya belajar dari seeorang Chef tersohor...tapi bukan lah chef dari devil kitchen tu..

Bunga Kemunting


Inilah dia bunga kemunting, jika menjadi buah, warnanya kebiruan..atau unggu dan rasanya masam manis..saya biasa makan buah ini waktu zaman kanak -kanak.

Ok macam mana nak buat jem buah kemunting ye..ini resepi dan caranya ;

JEM BUAH KEMUNTING

BAHAN - BAHAN

1. 1 Kg buah kemunting yang masak.

2. 11/2 cawan gula pasir

3. 11/2 cawan air bersih

4. 3 sudu teh pektin ( pectin)

CARA MEMBUAT JEM BUAH KEMUNTING

Buah kemunting dibuang kepala atau jambul dan dibasuh bersih tanpa dibuang kulit. Hancurkan dan tuangkan kedalam pan dan direbus dengan sedikit air (menggunakan air dari 11/2 cawan air~ ambil sedikit air ini ). Panaskan dengan api yang perlahan, kacau tanpa henti selama 20 minit pada suhu 104 C.

Apabila agak kering sedikit, tambah air dan kacau tanpa henti sehingga betul - betul masak.

Tuang kedalam bekas dan tapis dengan penapis halus dan selepas itu panaskan semula dengan api yang perlahan, kemudian masukan gula dan kacau tanpa henti sambil masukan pektin.

Apabila masak angkat dan sejukkan kedalam satu bekas.

Jem ini hanya boleh tahan selama 2 minggu kerana tiada bahan pengawet yang digunakan dan untuk tahan lebih lama masukan sedikit asid sitrik  serta masukan kedalam botol kaca dan terus tutup rapat.

Buah kemunting dan jem ini baik untuk bagi mereka yang mengidap darah tinggi.

Saya pun sedang mencari buah kemunting ini, nak buat jem buah kemunting..jika ada pembaca boleh maklum kat comment ye..

Pektin adalah bahan yang boleh anda beli dikedai yang membekal bahan buat kek..nak mudah cuba cari kat kedai bagusss..

Thursday, October 11, 2012

BISNES CUP CAKE DARI RUMAH

Sejak akhir - akhir ini saya terima banyak email daripada pembaca minat mereka nak buat perniagan dalam bidang makanan tapi banyak yang tak tahu nak buat bisnes apa.

Bagi saya bila dah ada minat tu baguslah cuma minat nak buat bisnes makanan ini kita kena selarikan dengan kehendak pasaran. Supaya produk makanan yang kita nak jual itu mudah terjual dan habis dijual.

Cara bisnes makanan mudah bagi saya adalah jika kita dapat buat secara kecilan dan tidak perlu modal besar dan boleh bermula dari rumah.

Satu daripadanya yang saya nampak adalah buat cup cake dan jual daripada rumah. Jika anda tak tahu cara boleh baca dan dapat ebuku daripada sini..



Janganlah anda memandang ringan akan perniagaan kecilan seperti ini walaupun ianya bermula dari rumah sebenarnya jika kita pandai buat pengiklanan ia juga mampu memberikan hasil yang lumayan.

Oleh itu jangan takut untuk belajar dan mencuba sesuatu yang baru, kerana pelaburan yang terbaik adalah pelaburan keatas diri sendiri dan ilmu..

Ok jumpa lagi...





Wednesday, October 10, 2012

Mesin Penutup Cawan Plastik Sesuai Untuk Usahawan IKS Menjual Air Soya Dan Juga Cincau Serta Pengusaha Kantin Sekolah

Mesin penutup cawan plastik ini amat sesuai untuk mereka yang menjalankan perniagaan minuman kerana ia lebih bersih. Cara mudah adalah buat siap-siap minuman disediakan di premis dan disealkan cawannya..Hanya bawa minuman yang dah di sealkan ketempat jualan. Kita hanya sejukkan minuman itu dalam cool box.. 

Mesin ini juga pada pendapat saya sesuai juga digunakan bagi IKS yang menjual makanan bekuah seperti laksa, mee soto dan lain-lain.. Jika untuk jual laksa bungkus, bungkus laksa dan bagi satu cup yang telah berisi kuah atau pun pakage terus..laksa dan kuah dalam plastik masukan dalam cup yang lebih besar...macam..yang ada kat kedai 7..24 jam tu..



Fikirkan untuk kebersihan , kemudahan..

 Jika anda berminat untuk dapatkan mesin ini atau keterangan lanjut sila hubungi: SME PACKAGING CENTRE SDN.BHD. Webmail: www.packagingcentre.com / Email: sme@packagingcentre.com Contact: Abdulrahman: 016-4215105 / 012-3045105

PANDUAN BUAT DUIT TANPA MODAL 2017

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.