Saturday, May 5, 2012

SE'MAA MANISAN TRADISIONAL KELANTAN

Se'maa manisan tradisional Kelantan.
Se'maa begitulah nama panggilan diberikan kepada sejenis manisan yang unik terdapat dinegeri Kelantan. Se'maa ini dibuat daripada gula dan diwarnakan dengan pelbagai warna makanan bagi menarik pembeli.Gula ini kemudian dipintal dalam bentuk bulatan dan ditaburi tepung gandum bagi mengelakkan ia melekat..

Se'maa ini semakin jarang ditemui dan cara membuat yang sebenar pun saya sendiri tak tahu macam mana..makan pandai lah..

2 biji semaa...

Untuk mudah berigambaran manisan ini..ia seumpama gula kapas ataupun sugar cotton...nak tahu..kena datang ke Kelantan dan beli kemudian makan...Manisan ini digemari oleh kanak - kanak suatu masa dahulu..dan ada pantang larang makan semaa ini..Masa makan jangan jangan bercakap takut tertabur keluar gandum yang ada dalam semaa..

Oleh itu jika anda ke Kelantan..jangan lupa ke pasar Siti Khadijah atau pasar Wakaf Che Yeh dan beli semaa ..kerana saya yakin ..lamat laun makan ini juga akan pupus hilang suatu masa nanti.

Siapa tahu buat semaa ini boleh kongsi resepi dan cara buat....

Wednesday, May 2, 2012

LOMPAT TIKAM KELANTAN

Lompat @ Lopat tikam
Satu makanan tradisi yang turut saya suka adalah lopat tikam..dan ia banyak di jual di Kota Bharu..Biasanya dijual dalam siap bungkus seperti dalam gambar diatas..jom kita buka bungkusan..

Ini dia lopat tikam..terdiri daripada pulut warna merah, kuih hijau dan santan serta pemanisnya adalah nisee atau  air gula melaka..
Biasanya lompat tikam dimakan sebagai bahan pencuci mulut atau desert..jika anda ke Kota Bharu boleh dapatkan lopat tikam ni dipasar wakaf che yeh..


Selamat mencuba ye..

Monday, April 30, 2012

Makanan Tradisional Kelantan Nasi Tupe..

Nasi Tupe @ Tumpang
Hari ini saya berada di Kota Bharu, biasalah balik kampung sempena cuti Hari Pekerja 1 Mei 2012 dan bila balik ke Kota Bharu..mula lah nak makan macam -macam makanan yang kita dah lama tak makan, antara nya nasi tupe atau tumpang.

Pagi ini saya dah jumpa tempat jual nasi ini ni pasar wakaf cek yeh, Kota Bharu..ini merupakan makanan tradisional yang saya makan masa kanak - kanak dahulu dan kini dah jarang atau agak sukar untuk ditemui di jual di kedai - kedai..hatta di Kelantan sekali pun.

Apa kelebihan nasi tupe atau tumpang ni ?..Jom kita lihat isinya...

Ini dia nasi tupe atau tumpang..lauknye..
Nasi tupe atau tumpang sama seperti nasi impit ..dengan pelbagi lauk terbungkus sendiri di dalam pembungkusan daun pisang. Pada kebiasaan nya ada lauk udang gulai seekor, sedikit lauk ikan dan juga sambal ikan di balut bersama nasi impit ini...so kira 4 in 1 lah..' Nasi + Udang + Ikan+ Sambal Ikan ( Serunding ikan le..)..Harga saya beli pun tak mahal cuma RM2.00. sebungkus.

Nasi tupe ini biasa dijual waktu pagi sahaja..dan selain Pasar Wakaf Cek Yeh saya di maklumkan dekat Pasar Kubang Pasu pun ada jual nasi ini..jom try jika Kota Bharu ye...

Jumpa lagi...@ Kota Bharu

MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.