Monday, April 30, 2012

Makanan Tradisional Kelantan Nasi Tupe..

Nasi Tupe @ Tumpang
Hari ini saya berada di Kota Bharu, biasalah balik kampung sempena cuti Hari Pekerja 1 Mei 2012 dan bila balik ke Kota Bharu..mula lah nak makan macam -macam makanan yang kita dah lama tak makan, antara nya nasi tupe atau tumpang.

Pagi ini saya dah jumpa tempat jual nasi ini ni pasar wakaf cek yeh, Kota Bharu..ini merupakan makanan tradisional yang saya makan masa kanak - kanak dahulu dan kini dah jarang atau agak sukar untuk ditemui di jual di kedai - kedai..hatta di Kelantan sekali pun.

Apa kelebihan nasi tupe atau tumpang ni ?..Jom kita lihat isinya...

Ini dia nasi tupe atau tumpang..lauknye..
Nasi tupe atau tumpang sama seperti nasi impit ..dengan pelbagi lauk terbungkus sendiri di dalam pembungkusan daun pisang. Pada kebiasaan nya ada lauk udang gulai seekor, sedikit lauk ikan dan juga sambal ikan di balut bersama nasi impit ini...so kira 4 in 1 lah..' Nasi + Udang + Ikan+ Sambal Ikan ( Serunding ikan le..)..Harga saya beli pun tak mahal cuma RM2.00. sebungkus.

Nasi tupe ini biasa dijual waktu pagi sahaja..dan selain Pasar Wakaf Cek Yeh saya di maklumkan dekat Pasar Kubang Pasu pun ada jual nasi ini..jom try jika Kota Bharu ye...

Jumpa lagi...@ Kota Bharu

No comments:

MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.