Friday, March 30, 2012

Rancangan Ejen Halal TV Al Hijrah

sumber : TV AL HIJRAH
Isu halal semakin diperkatakan disana sini dan ia telah menimbulkan banyak kesedaran kepada umat islam peri penting  memilih dengan teliti barangan makanan yang benar - benar disahkan halal.

Semalam saya berpeluang menonton satu rancangan di TV Al-Hijrah dalam rancangan EJEN HALAL..Rancangan ini saya yakin banyak memberi manaafaat kepada semua lapisan masyarakat tentang kefahaman halal.

Rancangan yang saya tonton itu mengupas penghasilan keju yang mana dalam pembuatan keju ini, walaupun keju itu daripada susu, namun bahan atau agen penghasilan keju dan bahan tambah yang lain ada kemungkinan bersumber daripada haiwan ataupun barang yang tidak halal.

Contoh mudah satu daripada agen penghasilan keju iaitu enzim renet yang diperolehi daripada sama ada haiwan ataupun mikrorganisam. Isunya jika di ambil dari sumber haiwan adakah haiwan itu halal ataupun disembelih secara halal ?

Dalam rancangan itu juga mendedahkan, rupa - rupanya di Pulau Langkawi ada kilang keju halal rupanya !..Oleh itu bagi memastikan keju yang kita makanan itu halal atau tidak pastikan keju itu adalah keju yang disahkan halal oleh JAKIM ataupun pengesahan halal daripada badan atau pertubuhan Islam luar negara yang di iktiraf oleh pihak JAKIM..

Nak tahu badan atau pertubuhan luar negara yang diktiraf JAKIM boleh semak ni dilaman web JAKIM

KILK > SEMAK SENARAI BADAN ISLAM DI IKTIRAF 2012


Nak cari KEJU HALAL ? KLIK > KEJU HALAL MALAYSIANo comments:

MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.