Saturday, September 4, 2010

Sijil Halal JAKIM Untuk Minyak Sapi Di Tarik Balik

Sijil pengesahan halal JAKIM untuk minyak sapi yang tersohor lagi terlalu ramai orang kita guna telah ditarik balik oleh pihak JabatanKemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Minyak sapi dengan jenama QBB Puree Ghee yang dikeluarkan syarikat QBI Packaging Sdn Bhd memang sudah lama berada di pasaran.

Penarikan balik sijil pengesahan HALAL ini dapat dilihat pada laman web Halal Malaysia. Saya di maklumkan bahawa penarikan balik pengesahan sijil Halal ini oleh pihak JAKIM adalah kerana JAKIM dan Jabatan Kimia Malaysia telah membuat ujian keatas minyak sapi ini dan mendapati ianya ' mengandungi bahan yang meragukan' untuk kegunaan umat Islam .

Oleh itu JAKIM mengambil keputusan untuk MENARIKBALIK Sijil Pengesahan Halal Malaysia kepada Syarikat QBI Packaging Sdn Bhd berkuatkuasa 26 Ogos 2010. Oleh yang demikian, QBI Packaging Sdn Bhd adalah dilarang serta merta menggunakan logo halal Malaysia pada semua produk berjenama QBB Pure Ghee.Oleh itu bagi saya sebagai umat Islam, wajarlah kita meninggalkan yang meragukan.Pilihlah yang halal kerana produk yang halal masih banyak daripada yang haram.

Minyak sapi banyak digunakan dalam membuat kuih muih untuk hari raya dan juga pelbagai masakan terutama yang berasal daripada timur tengah seperti nasi berayani, biskut arab, biskut makmur dan macam - macam lagi.

Minyak sapi sebenarnya dibuat daripada susu, sebab itu ada bidalan ' Lembu Punya Susu, Sapi Punya Nama'.., namun dengan pengunaan teknologi yang canggih dan terkini pelbagai bahan tambah boleh ditambah kedalam minyak sapi untuk menjadikan ia lebih komersial.

Sebenarnya penggunaan bahan daripada babi amat meluas kerana babi ini banyak diternak di barat dan ianya mudah membaik dengan cepat.Oleh itu lemak - lemak babi ini banyak di olah oleh pakar saintis disana untuk dijadikan pelbagai produk kormesial seperti sabun dan macam - macam lagi, sama ada makanan mahu pun kosmetik.

Oleh itu kita sebagai pengguna muslim perlu berhati - hati dalam pembelian makanan,alat solek, pakaian ( kasut dan beg) agar tidak terbeli produk haram asalan babi.

Tuesday, August 31, 2010

Dapur Gas Mudah Alih Memudahkan Kerja Memasak Kita...Pada hari ini kita semua tidak perlu lagi bersusah payah nak hidupkan api ataupun unggun api untuk memasak di kem perkelahan atau pun mana -mana tempat yang kita berpergi. Teknologi Makanan kini telah pun mereka cipta sebuah dapur gas mudah alih untuk memasak apa jua makanan yang kita ingin di mana sahaja kita berada.

Baru - baru ini saya telah membeli sebuah dapur gas mudah alih ini.Tujuan utama saya beli dapur gas mudah alih ini kerana dapur gas rumah saya telah dihantar repair lah...Betui sekali kata pepatah..kalau rumah tak berasap..resah kita rasanya. Oleh itu saya pun belilah sebuah dapur gas mudah alih ini dengan jenama Pensonic. Harga dapur gas ini pun tak mahal dalam RM60.00 sahaja bergantung kepada jenamanya dan ianya di datang bersama dengan beg untuk memudahkan dapur gas mudah alih ini dibawa dengan lebih bergaya.

Pembelian pertama dapur gas mudah alih ini kita diberikan sebuah balang gas percuma namun untuk memudahkan kita memasak makanan, saya pun terus beli balang gas tambahan 4 biji pada harga lebih kurang RM16.00.

Sehingga kini saya dah masak macam - macam makanan ringkas menggunakan dapur gas mudah alih ini seperti goreng ikan, goreng ayam, dagin dan goreng sayur. Masak lauk dan kuah ringkas dan adalah jelas dapur ini memberikan satu kepuasan tersendiri dalam akiviti memasak.

Dengan api yang kebiruan, makanan adalah mudah masak dengan dapur ini. Balang gas yang digunakan itu mampu memberikan kita keupayaan untuk memasak selama satu hari..namun begitu ia bergantung cara penggunaan. Penggunaan dapur memasak ini secara berterusan, balang gas ini hanya mampu bertahan untuk tiga jam sahaja.

Balang gas yang kosong boleh diganti dengan mudah, hatta remaja berumur 13 tahun pun mampu melakukanya.

Dengan memiliki dapur gas mudah alih ini, saya kini boleh membawa kemana sahaja dapur untuk masak , sama ada nak memasak didapur atau nak memasak diruang tamu ataupun nak memasak di kawasan lapang kat depan rumah..

Dapur gas mudah alih ini juga memungkinkan saya memasak di perkelahan, tepi pantai tanpa perlu risau hari hujan, kesukaran nak menghidupkan api,kayu basah dan macam - macam cabaran dalam usaha kita memasak menggunakan dapur kayu atau unggun api.


Balang gas mudah di isi..


Dapur gas portable


Beg dan Dapur Gas Mudah Alih..
Dapur di simpan dalam beg sahaja ..mudah dibawa ..mudah nak memasak..


Beg Dapur yang bergaya

MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.