Friday, August 27, 2010

Tahi Itek Made In U3 Shah Alam...BestTahi itek merupakan sejenis makanan tradisional Kelantan yang tersohor kerana nama pelik nya tapi barang molek..acu cubo try baru tahu...Kueh Tahi Itek ini dibuat dengan menggunakan puteh telur itek yang dimasak bersama gula kastor ( Castor Sugar).

Bahan dan cara nak buat tahi itek ini adalah seperti berikut;

RESEPI KUEH TAHI ITEK..... (bukan tahi sebenar...contoh; kueh tahi minyak..)

Bahan - bahan.
  1. 5 biji puteh telur itek.
  2. 1/4 Cawan gula caster
  3. Sedikit air
  4. 2 - 3 sudu minyak
  5. 2 helai daun pandan.
Cara nak buat..

Masukkan gula kastor dalam telur putih dan kacau hingga larut. Bila gula kastor telah larut , masukkan kedalam kuali yang telah dipanaskan hingga ia menjadi pekat. Pada sesetengah resepi sedikit tepung pulut atau gandum dicampurkan untuk pekat.

Cara mudah lihat dalam video ini...ye..sori bising sikit video ni..

Thursday, August 26, 2010

Rendang Tok dan Lemang Juadah Istimewa


Rendang Tok makanan istimewa Negeri Perak.


Rendang Tok mula saya kenali semenjak 9 tahun yang lalu yang pada masa sebelum itu, saya hanyalah mengetahui masakan rendang. Rendong Tok yang mula saya kenali dan rasai adalah rendang tok mak nik. Rendang Tok merupakan makanan popular negeri Perak.

Rendang Tok dibuat daripada daging dan campuran santan serta pelbagai rempah ratus yang menjadikan ianya enak untuk dimakan bersama dengan lemang ataupun nasi impit. Pada musim perayaan sekarang banyak orang akan mula membeli rendang tok dan juga rendang.

Atas sambutan orang ramai terhadap produk makanan rendang tok ini, kini rendang tok telah di komersilkan secara meluas dengan pembungkusan yang lebih moden dan menarik, untuk memasuki pasaran pasaraya dan pasaraya yang besar seperti TESCO, Mydin, Giant dan lain - lain pasaraya.Biskut Kelapa dan Pekasam kini telah dibungkus dengan pembungkusan yang menarik untuk menembusi pasaran yang lebih luas.Buah belimbing besi yang banyak terdapat dikampungnya kadang terbuang begitu sahaja kini sudah mampu diproses mengunakan teknologi makanan untuk menjadi kordial..rasanya seperti asam boi..sedap..minuman ini kaya dengan vitamin C. Buah belimbing besi juga boleh buat halwa untuk dimakan sebagai pemanis
( dessert)

Rendang Tok Mak Nik yang tersohor kini telah di bungkus dengan membungkusan yang menarik....


Sambal Kacang Pecal

Kuah Pecal dengan pengubahsuai nama ' rebranding'..menjadi sambal kacang pecal...untuk pasaran yang lebih luas. Kekadang untuk menembusi pasaran sedikit ubahsuaian pada nama ataupun resepi perlu kita buat untuk sesuaikan dengan teknologi makanan yang kita gunakan serta segmen pasaran yang kita hendak tembusi.

Dalam kes pecal ini..saya yakin ia diubah namanya kepada sambal kacang pecal kerana jika dijual sebagai pecal..hanya orang tertentu sahaja yang akan faham..Jika ini terjadi pasaran, ia akan menghadkan pasaran produk berkenaan.

Contoh kedua adalah produk tersohor Kelantan yakni budu...ada yang telah di ubah kepada Sos Bilis Pantai Timur.

Semua produk - produk ini sedap - sedap belaka dan anda boleh dapati di Pusat Jualan IKS di TESCO Ipoh...orang Ipoh mai pakat beli produk bumiputra Islam kita...

Wednesday, August 25, 2010

Beli Kerepek Pisang dan Makanan Tradisional


Pusat Jualan Makanan Tradisional di TESCO Ipoh..macam-macam ada...


Hari raya puasa dah semakin dekat dan ramai di antara kita sedang merancang juadah makanan hari raya. Bila tiba hari raya nanti pelbagai makanan akan disediakan, namun kita pasti tidak akan lupa makanan tradisi melayu kita.

Maka bila musim raya ini, ramai yang nak beli makanan tradisional seperti kerepek ubi, kerepek pisang, baulu dan macam - macam lagi. Sebahagian makanan ini boleh kita beli dipasar tani - pasar tani berhampiran kediaman anda.

Kini makanan tradisional turut dijual di pasaraya terkemuka kerana sambutan yang menggalakan keatas makanan tradisional ini. Hari ini saya berpeluang berkunjung ke TESCO Ipoh Perak dan mengunjungi pusat jualan makanan tradisional diTESCO ini.

Makanan tradisional telah melangkah kepasaraya dengan pembungkusan yang menarik dan sesuai untuk dipasarkan dengan lebih meluas. Makanan ini juga boleh kita jadikan hamper untuk hari raya ini. Pembelian makanan tradisional ini akan membantu usahawan tani kita dalam usaha mereka menambah pendapatan.

Pemasaran makanan tradisional ini juga telah mampu mengangkat martabat makanan melayu setanding dengan makanan yang di import. Oleh itu belilah makanan tradisional..
MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.