Tuesday, February 23, 2010

Makanan Organik Satu Potensi Besar

Makanan Organik merupakan produk makanan yang dihasilkan daripada bahan - bahan mentah yang dihasilkan secara semulajadi. Pada peringkat awal kemunculan makanan organik ini lebih tertumpu kepada hasilan pertanian dimana hasilan pertanian seperti sayuran dan buah - buahan dihasilkan tanpa mengunakan baja ataupun bahan - bahan kimia.

Oleh kerana baja dan racun perosak kimia dilarang penggunaannya di bawah sistem perladangan organik, secara langsung pencemaran kepada alam sekitar atau berlaku kes-kes keracunan di kalangan pengusaha dan pekerja serta pengguna dapat dielakan.

Kini makanan organik mula dihasilkan dengan menggunakan teknologi makanan untuk produk - produk kegunaan harian seperti sos tomato, sos cili dan pelbagai produk lagi.

Penghasilan makanan organik ini mula mendapat tempat dikalangan pengguna terutama dinegara barat dan kini ia mula memasuki pasaran negara kita. Kini di pasaraya di negara kita telah mula ada bahagian yang dikhususkan untuk pemasaran produk - produk organik.

Penghasilan dan pemasaran produk organik ini merupakan satu peluang yang amat berpotensi untuk diterokai oleh usahawan - usahawan teknologi makanan. Pengguna kini mula beralih kepada makanan organik kerana kebimbangan terdapat kesan samping terhadap pengguna bahan - bahan kimia dalam bidang pertanian.

Oleh itu bidang penghasilan makanan organik perlu diterokai oleh kita untuk memastikan pengguna memperolehi makanan yang selamat serta ia mempunyai pasaran yang luas diseluruh dunia.
Di negara kita sudah ada pensijilan produk organik yang dilaksanakan oleh Jabatan Pertanian dibawah Skim Organik Malaysia (SOM). Dimana telah ada diwujudkan piawaian makanan organik iaitu Standard SOM adalah berasaskan kepada
Malaysian Standard MS1529:2001 The Production, Processing, Labelling and Marketing of Plant Based Organically Produced Foods.


Standard dan Garispanduan Makanan Organik Malaysia.

Tafsiran USDA MAKANAN ORGANIKPotensi Pasaran yang besar patut diceburi oleh usahawan kita.Sos Organik

Gulai Kurma pun dia dah ada organik..kita ni bila lagi ya...fikir - fikirkanlah...........................

@ TEKNOLOGI MAKANAN

Sunday, February 21, 2010

Perniagaan Produk - Produk Teknologi Makanan

Pada hari ini ramai orang berminat untuk menjalankan perniagaan. Salah jenis perniagaan yang amat ramai orang berminat adalah produk - produk makanan yang dihasilkan melalui teknologi makanan.

Perniagaan produk - produk teknologi makanan ini sebenarnya amat luas. Ianya merangkumi seperti istilah ' Daripada Ladang Hingga Ke Meja Makan' atau " From Farm To Table". Oleh itu apa jua produk - produk teknologi makanan yang berkaitan dalam rantaian makanan ini boleh kita ceburi dalam menjalankan perniagaan berasaskan teknologi makanan.

Ini merangkum tanah untuk pertanian, baja berinovasi, peralatan pertanian, biji benih, baja organik, racun organik, stor makanan, pengankutan, pembungkusan, mesin dan alat pemprosesan, sistem pemasaran produk makanan, pengilangan, web design untuk teknologi makanan dan macam - macam lagi.

Untuk berjaya dalam bidang perniagaan produk teknologi makanan ini kita perlu mencari produk yang diperlukan oleh ramai orang serta yang mempunyai persaingan yang sedikit lalu kita fokus menjalankan perniagaan ini secara lokal ataupun global.

Jika produk teknologi makanan yang ingin kita pasarkan itu mempunyai potensi pasaran diperingkat global adalah lebih baik.

Satu produk yang menarik perhatian saya adalah kejayaan seorang usahawan kita yang telah berjaya memasarkan produk geletin halal keseluruh dunia. Geletin merupakan bahan yang banyak digunakan dalam pengeluaran produk makanan diseluruh dunia sama ada untuk kegunaan di kilang ataupun dirumah.

Walaubagaimana pun untuk mencari geletin halal susah juga kerana geletin dibuat daripada komenen yang berasal daripada haiwan oleh itu isu halal akan timbul disini. Oleh itu usahawan ini melihat ini satu peluang dan beliau memasarkan produk geletine halal ini keseluruh dunia hanya menggunakan laman web sahaja dan saya dimaklumkan setelah setahun memasarkan produk ini, kini beliau telah bergelar JUTAWAN PRODUK TEKNOLOGI MAKANAN.MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.