Tuesday, December 28, 2010

Teknologi dan Tradisional Dalam Pengeluaran Makanan Mampu Meningkatkan Dayasaing Produk Makanan Di Pasaran

Salamsejahtera ...bertemu kita lagi hari ini..gabungan teknologi dan tradisional memproses makanan mampu meningkatkan daya saing sesuatu produk makanan dipasaran. Teknologi makanan terutama yang melibatkan kejuruteraan makanan ( food engineering) mampu meningkatkan keupayaan pengeluaran sesuatu produk terutama dengan penggunaan mesin separa atuomatik atau automatik sepenuhnya.

Sebagai contohnya dalam pengeluaran dodol, wajik maupun lempuk durian, penggunaan mesin yang semakin meluas mampu menigkatkan kapasiti pengeluaran sesebuah kilang dodol.

Hari saya baru melawat sebuah kilang memproses dodol dan wajik di  Melaka. Kilang ini mengeluarkan dodol dengan menggunakan mesin dan penggunaan mesin ini dapat menjimatkan kos melalui pengurangan penggunaan tenaga buruh. Penggunaan mesin pengacau dodol membolehkan kilang ini mengeluarkan 8 - 10 kawah dodol dan wajik setiap hari...

1 comment:

Anonymous said...

salam. boleh saya dapatkan num telefon kilang dodol ni?

saya hana. student uitm bandaraya melaka. nak tahu proses pembuatan dodol untuk assigment saya semester ini..

boleh contact saya kat num ini:
0148419423-Hana

MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.