Saturday, September 4, 2010

Sijil Halal JAKIM Untuk Minyak Sapi Di Tarik Balik

Sijil pengesahan halal JAKIM untuk minyak sapi yang tersohor lagi terlalu ramai orang kita guna telah ditarik balik oleh pihak JabatanKemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Minyak sapi dengan jenama QBB Puree Ghee yang dikeluarkan syarikat QBI Packaging Sdn Bhd memang sudah lama berada di pasaran.

Penarikan balik sijil pengesahan HALAL ini dapat dilihat pada laman web Halal Malaysia. Saya di maklumkan bahawa penarikan balik pengesahan sijil Halal ini oleh pihak JAKIM adalah kerana JAKIM dan Jabatan Kimia Malaysia telah membuat ujian keatas minyak sapi ini dan mendapati ianya ' mengandungi bahan yang meragukan' untuk kegunaan umat Islam .

Oleh itu JAKIM mengambil keputusan untuk MENARIKBALIK Sijil Pengesahan Halal Malaysia kepada Syarikat QBI Packaging Sdn Bhd berkuatkuasa 26 Ogos 2010. Oleh yang demikian, QBI Packaging Sdn Bhd adalah dilarang serta merta menggunakan logo halal Malaysia pada semua produk berjenama QBB Pure Ghee.



Oleh itu bagi saya sebagai umat Islam, wajarlah kita meninggalkan yang meragukan.Pilihlah yang halal kerana produk yang halal masih banyak daripada yang haram.

Minyak sapi banyak digunakan dalam membuat kuih muih untuk hari raya dan juga pelbagai masakan terutama yang berasal daripada timur tengah seperti nasi berayani, biskut arab, biskut makmur dan macam - macam lagi.

Minyak sapi sebenarnya dibuat daripada susu, sebab itu ada bidalan ' Lembu Punya Susu, Sapi Punya Nama'.., namun dengan pengunaan teknologi yang canggih dan terkini pelbagai bahan tambah boleh ditambah kedalam minyak sapi untuk menjadikan ia lebih komersial.

Sebenarnya penggunaan bahan daripada babi amat meluas kerana babi ini banyak diternak di barat dan ianya mudah membaik dengan cepat.Oleh itu lemak - lemak babi ini banyak di olah oleh pakar saintis disana untuk dijadikan pelbagai produk kormesial seperti sabun dan macam - macam lagi, sama ada makanan mahu pun kosmetik.

Oleh itu kita sebagai pengguna muslim perlu berhati - hati dalam pembelian makanan,alat solek, pakaian ( kasut dan beg) agar tidak terbeli produk haram asalan babi.

4 comments:

Hj. Abdul Kadir said...

Pak Cik kerja masak kenduri kahwin di Johor dan juga Melaka sudah lebih 30 tahun. Dulu ramai yang memilih Cow Brand Vegetable Ghee, tin biru dengan gambar lembu hitam putih di tengah. Benda ini dibuat sepenuhnya dari minyak sawit. Bahan pewarna dan perasanya pun dari bahan tumbuhan. Halal 100%. Mana jenis beriyani pun pakcik buat darinya memang lazat. Kemudian ada perubahan istilah dalam Akta Makanan Malaysia 1983, lalu namanya ditukar kepada Cow Brand Vanaspati. Vanaspati ini kalau tak salah pak cik, asalnya perkataan Sanskrit. Kemudian orang kita semakin mewah, mahu gunakan QBB Ghee yang lebih mahal yang masa tu memang dari susu lembu dan dibuat di Australia. Bagus juga mutu QBB masa itu. Beberapa tahun kebelakangan ini, pakcik dapati rasa QBB pun dah mula berubah. Pakcik dah mula syaki kandungan QBB bukan lagi seperti yang ditulis pada tinnya. Kemudian ada kawan Pakcik di Singapura beritahu kilang QBB di Australia dah tutup beberapa tahun yang lalu dan kerja membuat QBB sekarang di Shah Alam. Baru Pakcik sedar QBB ini bukan lagi yang original. Banyak jenama minyak sapi yang kilangnya di Malaysia muncul dalam 10 tahun yang lalu. Semuanya pakcik dah cuba. Cakap saja, minyak sapi tulen, tapi kebanyakan rasa macam dibuat dari minyak sawit juga. Harganya dua kali harga vanaspati. Sekali dua pakcik pernah masak dengan minyak sapi tulen diimport dari Eropah, namanya Green Mountain, tin hijau muda ada perkataan Arab dan banyak dijual di negara Islam, agak mahal tetapi memang minyak sapi tulen yang paling sedap dirasai. Buat bubur lambuk darinya cukup bagus. Pak cik tulis ini semua bagi orang tahu pengalaman pak cik pasal kisah minyak sapi ini. Pandai-pandai kita memilih, jangan terperangkap dengan tipu helah sesetengah pembuat tempatan.

nasfachocolate said...

dengar kata sekrang QBB dah dapat sijil halal.tapi camna sebelum ni produk diragui tidak halal tapi sekrang dah dapat sijil halal.dorang samak ke kilang dorang tu?saya memang tak guna coz ada keraguan

M. D. said...

Comments by Mr. M. D. Wilson, last general manager of the original QBB manufacturer:

From 1946 upto to 2006, QBB Ghee was first produced by Queensland Butter Board, later known as Butter Marketing Board and finally known as Butter Producers Co-operative Federation (BPCF), Brisbane, Australia. This product was up to 2006 pure butterfat ghee produced from the milk of dairy cows. I am sure of that as I was the last general manager of this firm. Based on a joint decision by all shareholders, BPCF's factory and warehouse in Brisbane was closed down in 2006 and BPCF was finally liquidated in 2007. The agent for QBB for Malaysia, Singapore and Brunei was all the while Sadka Bros. in Singapore, a firm owned by Singaporeans and Australians of Jewish descent. These people do not eat pork and will never condone to lard being added into their product. However somewhere after 2000, they sold of their shareholdings to Dairy Farmers of Australia, who eventually changed the name to QBB Pte. Ltd., Singapore. If you were to look at the Information Resources issued by ACRA of Singapore, the principal activities of QBB Pte. Ltd. now is preparing, canning and preserving of livestock and livestock products which indicate animal fat and tissue products. This completely different from dairy products which indicate cow's milk based products.

From 2007 onwards, Dairy Farmers have been supplying the raw material directly to QBI Packaging in Shah Alam who have packed QBB Ghee since then. Somewhere in 2007, the Ministry of Economy, United Arab Emirates had enforced on QBB Pte. Ltd. Singapore to categorise QBB sold in UAE as animal shortening. This can be seen in the following websites:

1) http://archive.gulfnews.com/articles/08/07/03/10225548.html and
2) http://www.dubaicityguide.com/site/business-finance/data/Eng.%20%20Price%20List%20Group%202%20on%20May%2020092.xls.
3) http://www.economy.ae/English/Consumers/PricesAndMarketResearch/Pages/WeeklyPricereport.aspx
4) http://www.economy.ae/Documents/Thirds%20Group.pdf;

which indicate that QBB is sold as animal shortening in United Arab Emirates since 2007 and listed as a product of Singapore as it is manufactured under the licence of QBB Pte. Ltd., Singapore.

Ministry of Economy, United Arab Emirates is world renowned for its food labelling enforcement. Every food product container received at its port is checked to determine its actual content by lab analysis.

We know that animal shortening is the industrial definition of pig lard usually extracted and thereafter purified from the abdomen of pigs. It is quite clear to me that QBB Ghee sold not only in Malaysia, Singapore and Brunei but in other parts of Asia, Australia from 2007 right until its halal certification revocation by JAKIM, Malaysia in August 2010 contained pig lard as butterfat prices were too skyhigh to make a handsome profit for Dairy Farmers. Despite all this, JAKIM still wants to certify QBB as pure butterfat ghee. This is indeed very heartbreaking for all of us who were in involved in ensuring QBB was pure butterfat ghee prior to 2006.

Afzai Nizam said...

Apa status sekarang ye 2017 tahun ni

PANDUAN BUAT DUIT TANPA MODAL 2017

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.