Friday, December 31, 2010

Tawaran HEBAT Penghujung Tahun 2010..Terhad Untuk 5 Hari Sahaja...

Hari ini adalah hari terakhir untuk tahun 2010, oleh itu saya menawarkan suatu tawaran terhebat akhir tahun ini..


DAPATKAN eBUKU INI SEGERA 

HANYA RM15.00 SAHAJA !.

ebook tersohor....
Buku ini mengandungi pelbagai resepi seperti :-

A&W
McD

KFC









Jika anda berminat..sila buat bayaran RM15.00 ke akaun MAYBANK : NOH BIN NIK WAN
NO AKAUN : 112361650899.

DAN EMAIL KAN BUTIRAN BAYARAN SEPERTI :-
1.Nama Anda.
2. Tarikh Bayaran.
3.Masa Bayaran
4 Jumlah Bayaran.

Kepada : admin@teknologimakanan.com.

TAWARAN INI TERHAD 

&
BERTINDAK SEGERA 
JIKA ANDA 
MINAT MEMILIKINYA !.
ebook akan diemailkan setelah pengesahan bayaran dibuat...







Thursday, December 30, 2010

Jual Dodol Wajik dan Wajik Sirat Mampu Memberikan Pulangan Laumayan

Makanan tradisional seperti dodol, wajik dan wajik sirat mampu memberikan anda pendapatan lumayan jika dihasilkan  dengan teknologi makanan serta pemasaran yang gigih..

Ini dapat kita lihat jika anda pergi ke Melaka dan berjalan disekitar bandar melaka. Seorang pengusaha makanan terkenal Datuk Dr Tan Kim Hock telah berjaya memasarkan makanan tradisional melayu seperti dodol dan juga lempuk durian dibeberapa outlet milik beliau disekitar bandar Melaka.


Semua produk ini dipasarkan dengan jenama Tan Kim Hock sendiri dan setelah lama ia menjadi terkenal di Melaka dan juga diseluruh Malaysia dan juga dunia. Saya sendiri sempat berjumpa dengan Datuk Dr Tan Kim Hock dan bercerita panjang hasil kejayaan beliau dalam pemasaran produk makanan tradisional ini yang sebahagian besarnya dikilangkan oleh kilang miliki beliau yang terletak di Umai Melaka.


Datuk Dr Tan Kim Hock yang kini berusia lebih 80 tahun merupakan seorang yang ramah dan mudah mesra dengan pelanggannya dan beliau telah berkongsi rahsia dan pengalaman beliau menempa nama dalam pengeluaran tradisional. Antara yang dikongsikan adalah kekayaan yang kita perolehi perlu dikongsikan dengan orang lain dan bantu orang lain mendapatkan wang. Buat sesuatu dengan gigih dan jangan berhenti bekerja..jika kita berhenti berusaha pemikiran dan badan akan menjadi lemah..

Kata beliau lagi atas sikap nak tolong orang ini, terutama orang kampung beliau...pekerja yang berusia 60 + pun masih diterima bekerja di kilang beliau..sedangkan mana ada kilang lain nak ambil pekerja sedemikian..

Saya kagum dalam usia sebegini beliau masih sihat dan masih berada di outlet milik beliau....

Tuesday, December 28, 2010

Teknologi dan Tradisional Dalam Pengeluaran Makanan Mampu Meningkatkan Dayasaing Produk Makanan Di Pasaran

Salamsejahtera ...bertemu kita lagi hari ini..gabungan teknologi dan tradisional memproses makanan mampu meningkatkan daya saing sesuatu produk makanan dipasaran. Teknologi makanan terutama yang melibatkan kejuruteraan makanan ( food engineering) mampu meningkatkan keupayaan pengeluaran sesuatu produk terutama dengan penggunaan mesin separa atuomatik atau automatik sepenuhnya.

Sebagai contohnya dalam pengeluaran dodol, wajik maupun lempuk durian, penggunaan mesin yang semakin meluas mampu menigkatkan kapasiti pengeluaran sesebuah kilang dodol.

Hari saya baru melawat sebuah kilang memproses dodol dan wajik di  Melaka. Kilang ini mengeluarkan dodol dengan menggunakan mesin dan penggunaan mesin ini dapat menjimatkan kos melalui pengurangan penggunaan tenaga buruh. Penggunaan mesin pengacau dodol membolehkan kilang ini mengeluarkan 8 - 10 kawah dodol dan wajik setiap hari...

Saturday, December 25, 2010

Teknologi Makanan Memperluaskan Pasaran Gula Apong Sarawak

 Hari ini saya ingin kongsikan bagaimana teknologi makanan dengan pengubahusaian bentuk pembungkusan dan label gula apong sarawak mampu diperluaskan pasarannya. Gula apong merupakan manisan yang diperbuat daripada air nira yang dihasilkan daripada pokok nipah yang banyak terdapat di sepanjang sungai di Sarawak terutama di Kota Samarahan dan juga Betong..

Jika disemenanjung Malaysia air nira ini sama dengan air nira kelapa yang kemudian dimasak menjadikan gula melaka ataupun nise jika di Kelantan.Secara tradisional gula apong yang dihasilkan dipasar secara borong dalam tin biskut dan jika untuk pasaran runcit ia di pasarkan menggunakan beg plastik.

Kenaikan harga gula menjadikan gula apong mula mendapat tempat dihati pengguna di Sarawak dan mula menunjukan potensi pasaran yang baik. Melihat kepada peluang pasaran ini, FAMA Sarawak telah mengorak langkah menginovasikan pembungkusan gula apong ini dengan memperkenalkan gula apong dalam bentuk  botol,plastik yang cukup menarik.

Cara proses memasak nira nipah untuk menjadi gula apong..lihat video






Pembotolan gula apong ini membolehkan pasaran gula apong dikembangkan sesuai dengan kehendak pengguna semasa yang inginkan keselesaan dalam penggunaan gula apong.

Pelbagai jenis makanan dan minuman boleh kita buat dengan gula apong antaranya adalah yang tersohor T C Peng, Cendol dan pelbagai lagi makanan yang anda boleh lihat pada gambar buku yang di keluarkan oleh FAMA Sarawak. Sila KLIK GAMBAR UNTUK BESAR KAN...


















Oleh itu jika anda berpeluang ke Sarawak terutama di bandar Kucing, cuba - cuba lah T C Pheng dan lain - lain makanan bagi menikmati keenakan gula apong..Jadikan Gula Apong sebagai ole - ole dari Sarawak selain Kek Lapis dan juga Ikan Terubok Masin ....

Wednesday, December 22, 2010

Rahsia Mudah Membuat Coklat

Hari ini saya akan berkongsi rahsia mudah bagaimana nak buat coklat. Membuat coklat sama seperti coklat tersohor Ferrero Rocher..Saya belajar buat coklat ini di MAHA 2010 baru - baru ini daripada Chef Mizi yang buat demo kat MAHA 2010.

 Cara nak buat coklat cukup mudah dimana bahan yang diperlukan adalah;
  1. Coklat Bar
  2. Buah badam yang siap digoreng atau bake cincang
  3. Rice Bubble
  4. Blueberry kering
Semua bahan ini boleh dibeli di Kedai Bakeri  .

Cara nak buat cukup mudah, panaskan coklat bar hingga cair guna stim..setelah cair campurkan semua bahan - bahan dan gaul hingga sebati..kemudian cedok dengan sudu..dan sejukan atas tray yang bersih. Bila coklat sejuk dia akan mengeras dan boleh terus makan..

Cara nak jelas tengok video ni la...








Friday, November 26, 2010

MAHA International 2010 Bermula Hari Ini 26 November Hingga 5 Disember 2010

MAHA International 2010 bermula hari ini di MAEPS ( Malaysia Agro-Exposition Park Serdang) dan ini merupakan ekspo pertanian terbesar di negara kita. Disini terdapat pelbagai pameran berkaitan pertanian merangkumi pameran haiwan, jentera dan produk - produk keluaran hasil pertanian.

Disamping itu terdapat juga Sajian Makanan Popular yang memberikan peluang kepada pengunjung untuk merasai masakan popular yang terdapat diserata tempat dinegara kita dibawah satu bumbung.

Pelbagai produk usahawan IKS juga dijual di Agrobazaar dan juga di Laman Tiba 1 .Selain tu pokok bunga dan orkid ada juga dipasarkan di MAHA International 2010.

Pelbagai kemudahan juga disediakan bagi keselesaan pengunjung seperti bas dan trem yang disediakan PERCUMA untuk mengangkut pengunjung daripada tempat letak kereta kesekitar ruang - ruang pameran. Namun kita jua perlu berjalan - jalan disekitaran untuk melihat pelbagai pameran.

Jika anda terasa leguh kaki..boleh juga berurut kaki anda di Hall D, Agrobazaar  dan urutan kaki ini disediakan oleh mereka yang terlatih dalam urutan walaupun mengalami kecacatan mata dengan bayaran tertentu.

Disamping itu bagi memeriahkan MAHA kali ..Ekspo Suarasa TV 9 turut diadakan ditapak yang sama di MAEPS ini.

Cuti sekolah ini elok benar anda membawa anak - anak berjalan ke MAHA International 2010 . Habiskan masa 1 hari di MAHA 2010 ini baru anda puas hati dapat melihat pelbagai pameran bagi menambah ilmu dan mungkin peluang - peluang untuk menceburi bidang pertanian.



MAHA INTERNATIONAL BERMULA...


Bas dan Trem disediakan PERCUMA.


Sebahagian kemah jualan IKS, Buah - Buahan dan Bunga - Bungaan



Motosikal angkut disediakan ..





Satey Arnab pun ada....


Belon pun ada...up up and away...


La belon KFC rupenyaa...


Tu dia..Pizza Hut pong ado..no...



Ok lah trem dah sampai..balik dahulu...Adiossssssssssssssss..

See you..

Wednesday, October 20, 2010

Karnival Jualan Produk PKS 1 Malaysia Best

Karnival Jualan produk - produk  1 Malaysia Best akan dianjurkan pasaraya Giant dengan kerjasama FAMA dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani bermula 22 Oktober 2010 hingga 29 November 2010.

Pelbagai produk usahawan kita yang telah dibenarkan menggunakan logo jenama 1 Malaysia Best akan dijual pada harga istemewa disemua pasaraya Gaint pada masa ini.

Jika anda nak merasai kenikmatan produk halal lagi berkualiti kunjungilah pasaraya Gaint pada tarikh 22 Oktober - 29 November 2010.

Pelbagai produk daripada pelbagai kategori makanan boleh anda beli pada harga yang sungguh berpatutan. Inilah satu usaha FAMA dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani memperkenalkan produk keluaran Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) dalam usaha memperluaskan pasaran dan meningkatkan jualan.

Produk keluaran PKS sebenarnya setanding juga dengan barangan import..anda boleh beli dan rasai sendiri . Antara produk yang di tawarkan adalah terdiri daripada;

  1. Ikan Sardin Jenama Agromas RM4.39 setiap tin.
  2. Kopi segera Gano/Habbatus Sauda/Ginseng  RM8.99 setiap pek 20 x 20 gram
  3. Perencah Mee Rebus Jawa
  4. Nugget Ikan
  5. Mayonaies Keluaran Bumiputra Jenama JASMA RM4.99 untuk 370 gram...
Dan banyak lagi..saya akan uploadkan risalahnya kemudian...belilah produk PKS terutama yang ada logo 1 Malaysia Best..kerana ia merupakan jenama perakuan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani..sudah pasti Halal..Insya Allah..

Jangan lupa ..belian anda mampu meningkatkan lagi perkembangan Industri Usahawan PKS negara yang sebahagian besarnya terdiri daripada bumiputra..

Wednesday, October 13, 2010

Perniagaan Makanan dan Peluang Perniagaan Luar Biasa Untung

Hari ini makin ramai yang dan buat bisnes makanan dengan teknologi makanan yang dipelajari. Perniagaan makanan kini memasuki era yang mencabar perlu dilaksanakan dengan perancangan yang rapi dan tersusun agar kita mampu bersaing dipasaran.

Namun bagi saya ada perniagaan mudah yang boleh anda ceburi kini, selain  daripada bidang tekonologi makanan dan pastinya amat luar biasa keuntungan . Saya kongsikan untuk anda ..baca ..fikir dan bertindak segera merebut peluang ini....



Saya bongkarkan rahsia  kehebatan menjalankan perniagaan emas bersama saya pada bulan Oktober 2010 ini. Kini Tinggal 18 hari sahaja lagi TAWARAN  untuk anda menyertai perniagaan emas bersama saya dan Public Gold dengan modal 50% DISKAUN.

Rahsia 1 : 50 % Diskaun keatas modal yang diperlukan untuk jadi agent.

Jika anda jadi agent pada bulan ini, anda diberi 50% DISKAUN keatas modal yang diperlukan untuk jadi agent iaitu anda hanya perlukan modal RM20,000.00 sahaja.  Modal ini digunakan untuk buat belian emas.

Pada bulan lain modal yang diperlukan untuk jadi agent public gold adalah RM40,000.00. Ini semua jika nak jadi agent pemasar emas Public Gold, jika nak buka francais Habib Jewel RM1,000,000.00 ( RM1 JUTA) syarikat - syarikat lain lebih -lebih juta lagi laa...

Rahsia 2: Anda boleh pilih jenis emas yang anda hendak beli dengan duit RM20,000.00 !

Ini satu lagi kelebihan hebat bila anda jadi agent bulan oktober ini. Selain diskaun keatas modal, jenis emas yang ingin anda beli semasa jadi agen..anda boleh pilih. Bulan lain pada masa dahulu jenis emas di TETAPKAN. Namun bulan ini dengan modal RM20K itu anda boleh pilih samaada nak Dinar atau bar 20 gram atau bar 50 gram ..yang akhirnya semuanya bernilai RM20K.

Jika anda nak mudah jual, ambik 1 Dinar ataupun campur 1 Dinar dan Bar 20 gram kerana pada pengalaman saya kedua - dua ni laris dan mudah jual.


Rahsia 3 :  Bila jadi agen, anda dapat 1.5 % komisyen atas setiap jualan (belian) yang anda buat.

Bila anda dah jadi agent, setiap belian yang anda buat daripada Public Gold, anda dapat komisyen 1.5%. Kekadang anda beli untuk diri sendiri pun dapat komisyen..kire beli dengan harga diskaun la..Hingga kini TIADA SALES TARGET yang ditetapkan untuk dapat komisyen..maknanya..beli atau jual 1 Dinar pun dapat komisyen.

Rahsia 4 : Latihan dan Bimbingan PERCUMA.


Syarikat akan sentiasa berikan latihan dan bimbingan yang berterusan secara PERCUMA kepada anda.Manakala saya pula insya Allah akan membimbing anda hingga kite sama sama berjaya.

Rahsia 5 : Komisyen Beli Balik 0.3 %.

Inilah suatu keistemewaan jual emas. Jika kita beli balik emas daripada pelanggan dan menjual semula kepada Public Gold kite diberi komisyen 0.3 % !.


Rahsia 6 : Anda akan memiliki perniagaan yang SUKAR HENDAK RUGI !.


Harga emas sentiasa naik dengan kadar 20% setahun..anda tak laku jual pun nilai emas yang ada pada anda akan naik harga..bila mahal anda boleh jual dan dapat untung berganda -ganda...


Rahsia 7 : Kerjasama dan Komitmen Serta Bimbingan Berterusan Dari Saya.
Insya Allah..saya akan bimbing anda hingga berjaya dan akan membantu anda sama ada secara online atau offline. Jika anda perlukan blog seperti ini saya akan membantu membinanya untuk anda jika anda mahu..Untuk menjadikan kita berjaya kita perlu dibimbing oleh mereka yang berjaya.

Jika kita bersendirian sudah pasti kita pun akan terpinga - pinga tak tahu pun arah tuju kejayaan.

Insya Allah jika anda bersama saya dalam perniagaan emas ini, saya akan kongsikan beberapa TEKNIK RAHSIA DALAM MEMAKSIMAKAN KE UNTUNGAN DALAM PERNIAGAAN EMAS INI.

Untuk bersama saya amat mudah, bila isikan borang nak jadi agent, PASTIKAN PADA BAHAGIAN INTRODUCER TULIS NAMA : ASIKIN BT AB.HAMID atau hubungi saya 017 345 7478 untuk anda dibantu.


Hakikat pati rahsia sebenar yang saya perlukan anda sebagai agent bersama saya adalah saya ingin memberikan perkhidmatan terbaik untuk semua pelanggan kite.

Saya kekadang ada pesanan daripada seluruh Malaysia..pun atas keterbatasan geografi saya tak mampu untuk buat penghantaran maka dengan dukacite saya terpaksa menolaknya.

Namun dengan adenya anda dalam rangkaian saya, pembelian yang diluar lingkup geografi saya, akan saya channelkan kepada anda..Insya Allah..



MUAT TURUN BORANG JADI AGENT KLIK >. BORANG AGENT<<<






JIKA TAK DAPAT DOWNLOAD CALL ME  ASIKIN : 017 345 7478 untuk saya pos PERCUMA.


Sudah download isi dan call me untuk saya bantu...



JUMPA ANDA DALAM PERNIAGAAN EMAS BERSAMA SAYA...
ASIKIN 017 345 7478.. 
admin@perniagaanemas.com

BELI EMAS, SIMPAN EMAS, 
BISNES EMAS PASTI ANDA TAK LEMAS... 


Buat pilihan bijak hasil perniagaan makanan anda boleh simpan dalam bentuk emas yang lebih menguntungkan . Untuk mempelajari ILMU EMAS PERCUMA BACA >> http://www.perniagaanemas.com/

Wednesday, September 15, 2010

Satey Zaman Moden


Satey merupakan makanan kegemaran saya dan setiap hari raya, dahulunya arwah bonda dan saya selalu buat satey. Oleh itu bila time nak raya, saya akan balik awal dan malam raya kita buat satey..lepas solat sunat raya.saya selalu bakar satey.

Arwah bonda selalu buat satey dan juga nasi impit cara asli. Masak nasi dengan air lebih..kemudian masukkan nasi lembik ke dalam tong kayu khas yang telah dialas kain putih dan kemudian ditindih dengan batu gilling dan bahan berat yang lain..ia dibuat malam raya dan pagi raya dah boleh potong jadi nasi impit..Kini semua tinggal kenangan yang kekadang teras..ketiadaan arwah bonda..inilah hikmat air tangan ibu...semoga Allah s.w.t mengampuni kedua arwah bonda dan ayahanda kita...

Kini kita pun dah jadi orang tualah..kat kampung maklumlah orang tua pun dah banyak yang tiada..budak hinggusan dahulu pun dah jadi bapak orang..pun begitu hidangan satey tetap dah jadi makanan wajib diwaktu beraya dirumah saya di kampung Kubang Palas Luar, Wakaf Baru..Kelantan..

Walaupun arwah bonda dan ayahanda dah tiada, saudara mara tetap datang..dan yang pasti di cari adalah hidangan satey. Kini saya dan keluarga masih mengekalkan tradisi lama..satey tetap ada namun..kita belilah..kerana tak sempat nak buat..begitulah zaman berubah..

Kini satey boleh dibuat dengan mudah terutama jika kita tidak mampu hendak membakarnya. Kini kita boleh buat satey goreng..Satey goreng walaupun tidak sesedap satey bakar namun kepada mereka yang minat satey ..ia tetap satey..

Buat satey goreng ini mungkin pelik bunyi..namun jika kita berada diluar negara..terutama nak buat pembakaran terbuka pun tak boleh..boleh cuba buat satey goreng..

Cara nak buat mudah..gunakan mana - mana resepi satey..perap daging dengan rempah 2 - 3 jam..cucuk daginh kelidi dan goreng secara deep fryer atau minyak banyak bersama lidi..dan bila daging dah masak boleh makan satey goreng..

Seperti ke enakan sebenar minum teh tarik adalah kerana buihnya..maka keenakan makan satey ini adalah terletak pada ketika kita tarik daging dengan mulut daripada lidinya..inilah sensasi sebenar makan satey selain rempah ratus serta kuah yang pekat..

Untuk buat goreng cara deep fryer ini tak payah beli alat special boleh guna periuk dan masuk minyak dengan banyak dah boleh jadi deep fryer..cepat dan mudah

Nak detail tengok macam mana kite goreng


Selamat mencuba...

Saturday, September 4, 2010

Sijil Halal JAKIM Untuk Minyak Sapi Di Tarik Balik

Sijil pengesahan halal JAKIM untuk minyak sapi yang tersohor lagi terlalu ramai orang kita guna telah ditarik balik oleh pihak JabatanKemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Minyak sapi dengan jenama QBB Puree Ghee yang dikeluarkan syarikat QBI Packaging Sdn Bhd memang sudah lama berada di pasaran.

Penarikan balik sijil pengesahan HALAL ini dapat dilihat pada laman web Halal Malaysia. Saya di maklumkan bahawa penarikan balik pengesahan sijil Halal ini oleh pihak JAKIM adalah kerana JAKIM dan Jabatan Kimia Malaysia telah membuat ujian keatas minyak sapi ini dan mendapati ianya ' mengandungi bahan yang meragukan' untuk kegunaan umat Islam .

Oleh itu JAKIM mengambil keputusan untuk MENARIKBALIK Sijil Pengesahan Halal Malaysia kepada Syarikat QBI Packaging Sdn Bhd berkuatkuasa 26 Ogos 2010. Oleh yang demikian, QBI Packaging Sdn Bhd adalah dilarang serta merta menggunakan logo halal Malaysia pada semua produk berjenama QBB Pure Ghee.



Oleh itu bagi saya sebagai umat Islam, wajarlah kita meninggalkan yang meragukan.Pilihlah yang halal kerana produk yang halal masih banyak daripada yang haram.

Minyak sapi banyak digunakan dalam membuat kuih muih untuk hari raya dan juga pelbagai masakan terutama yang berasal daripada timur tengah seperti nasi berayani, biskut arab, biskut makmur dan macam - macam lagi.

Minyak sapi sebenarnya dibuat daripada susu, sebab itu ada bidalan ' Lembu Punya Susu, Sapi Punya Nama'.., namun dengan pengunaan teknologi yang canggih dan terkini pelbagai bahan tambah boleh ditambah kedalam minyak sapi untuk menjadikan ia lebih komersial.

Sebenarnya penggunaan bahan daripada babi amat meluas kerana babi ini banyak diternak di barat dan ianya mudah membaik dengan cepat.Oleh itu lemak - lemak babi ini banyak di olah oleh pakar saintis disana untuk dijadikan pelbagai produk kormesial seperti sabun dan macam - macam lagi, sama ada makanan mahu pun kosmetik.

Oleh itu kita sebagai pengguna muslim perlu berhati - hati dalam pembelian makanan,alat solek, pakaian ( kasut dan beg) agar tidak terbeli produk haram asalan babi.

Tuesday, August 31, 2010

Dapur Gas Mudah Alih Memudahkan Kerja Memasak Kita...



Pada hari ini kita semua tidak perlu lagi bersusah payah nak hidupkan api ataupun unggun api untuk memasak di kem perkelahan atau pun mana -mana tempat yang kita berpergi. Teknologi Makanan kini telah pun mereka cipta sebuah dapur gas mudah alih untuk memasak apa jua makanan yang kita ingin di mana sahaja kita berada.

Baru - baru ini saya telah membeli sebuah dapur gas mudah alih ini.Tujuan utama saya beli dapur gas mudah alih ini kerana dapur gas rumah saya telah dihantar repair lah...Betui sekali kata pepatah..kalau rumah tak berasap..resah kita rasanya. Oleh itu saya pun belilah sebuah dapur gas mudah alih ini dengan jenama Pensonic. Harga dapur gas ini pun tak mahal dalam RM60.00 sahaja bergantung kepada jenamanya dan ianya di datang bersama dengan beg untuk memudahkan dapur gas mudah alih ini dibawa dengan lebih bergaya.

Pembelian pertama dapur gas mudah alih ini kita diberikan sebuah balang gas percuma namun untuk memudahkan kita memasak makanan, saya pun terus beli balang gas tambahan 4 biji pada harga lebih kurang RM16.00.

Sehingga kini saya dah masak macam - macam makanan ringkas menggunakan dapur gas mudah alih ini seperti goreng ikan, goreng ayam, dagin dan goreng sayur. Masak lauk dan kuah ringkas dan adalah jelas dapur ini memberikan satu kepuasan tersendiri dalam akiviti memasak.

Dengan api yang kebiruan, makanan adalah mudah masak dengan dapur ini. Balang gas yang digunakan itu mampu memberikan kita keupayaan untuk memasak selama satu hari..namun begitu ia bergantung cara penggunaan. Penggunaan dapur memasak ini secara berterusan, balang gas ini hanya mampu bertahan untuk tiga jam sahaja.

Balang gas yang kosong boleh diganti dengan mudah, hatta remaja berumur 13 tahun pun mampu melakukanya.

Dengan memiliki dapur gas mudah alih ini, saya kini boleh membawa kemana sahaja dapur untuk masak , sama ada nak memasak didapur atau nak memasak diruang tamu ataupun nak memasak di kawasan lapang kat depan rumah..

Dapur gas mudah alih ini juga memungkinkan saya memasak di perkelahan, tepi pantai tanpa perlu risau hari hujan, kesukaran nak menghidupkan api,kayu basah dan macam - macam cabaran dalam usaha kita memasak menggunakan dapur kayu atau unggun api.


Balang gas mudah di isi..


Dapur gas portable


Beg dan Dapur Gas Mudah Alih..




Dapur di simpan dalam beg sahaja ..mudah dibawa ..mudah nak memasak..


Beg Dapur yang bergaya

Friday, August 27, 2010

Tahi Itek Made In U3 Shah Alam...Best



Tahi itek merupakan sejenis makanan tradisional Kelantan yang tersohor kerana nama pelik nya tapi barang molek..acu cubo try baru tahu...Kueh Tahi Itek ini dibuat dengan menggunakan puteh telur itek yang dimasak bersama gula kastor ( Castor Sugar).

Bahan dan cara nak buat tahi itek ini adalah seperti berikut;

RESEPI KUEH TAHI ITEK..... (bukan tahi sebenar...contoh; kueh tahi minyak..)

Bahan - bahan.
  1. 5 biji puteh telur itek.
  2. 1/4 Cawan gula caster
  3. Sedikit air
  4. 2 - 3 sudu minyak
  5. 2 helai daun pandan.
Cara nak buat..

Masukkan gula kastor dalam telur putih dan kacau hingga larut. Bila gula kastor telah larut , masukkan kedalam kuali yang telah dipanaskan hingga ia menjadi pekat. Pada sesetengah resepi sedikit tepung pulut atau gandum dicampurkan untuk pekat.

Cara mudah lihat dalam video ini...ye..sori bising sikit video ni..













Thursday, August 26, 2010

Rendang Tok dan Lemang Juadah Istimewa


Rendang Tok makanan istimewa Negeri Perak.


Rendang Tok mula saya kenali semenjak 9 tahun yang lalu yang pada masa sebelum itu, saya hanyalah mengetahui masakan rendang. Rendong Tok yang mula saya kenali dan rasai adalah rendang tok mak nik. Rendang Tok merupakan makanan popular negeri Perak.

Rendang Tok dibuat daripada daging dan campuran santan serta pelbagai rempah ratus yang menjadikan ianya enak untuk dimakan bersama dengan lemang ataupun nasi impit. Pada musim perayaan sekarang banyak orang akan mula membeli rendang tok dan juga rendang.

Atas sambutan orang ramai terhadap produk makanan rendang tok ini, kini rendang tok telah di komersilkan secara meluas dengan pembungkusan yang lebih moden dan menarik, untuk memasuki pasaran pasaraya dan pasaraya yang besar seperti TESCO, Mydin, Giant dan lain - lain pasaraya.







Biskut Kelapa dan Pekasam kini telah dibungkus dengan pembungkusan yang menarik untuk menembusi pasaran yang lebih luas.



Buah belimbing besi yang banyak terdapat dikampungnya kadang terbuang begitu sahaja kini sudah mampu diproses mengunakan teknologi makanan untuk menjadi kordial..rasanya seperti asam boi..sedap..minuman ini kaya dengan vitamin C. Buah belimbing besi juga boleh buat halwa untuk dimakan sebagai pemanis
( dessert)

Rendang Tok Mak Nik yang tersohor kini telah di bungkus dengan membungkusan yang menarik....


Sambal Kacang Pecal

Kuah Pecal dengan pengubahsuai nama ' rebranding'..menjadi sambal kacang pecal...untuk pasaran yang lebih luas. Kekadang untuk menembusi pasaran sedikit ubahsuaian pada nama ataupun resepi perlu kita buat untuk sesuaikan dengan teknologi makanan yang kita gunakan serta segmen pasaran yang kita hendak tembusi.

Dalam kes pecal ini..saya yakin ia diubah namanya kepada sambal kacang pecal kerana jika dijual sebagai pecal..hanya orang tertentu sahaja yang akan faham..Jika ini terjadi pasaran, ia akan menghadkan pasaran produk berkenaan.

Contoh kedua adalah produk tersohor Kelantan yakni budu...ada yang telah di ubah kepada Sos Bilis Pantai Timur.

Semua produk - produk ini sedap - sedap belaka dan anda boleh dapati di Pusat Jualan IKS di TESCO Ipoh...orang Ipoh mai pakat beli produk bumiputra Islam kita...

Wednesday, August 25, 2010

Beli Kerepek Pisang dan Makanan Tradisional


Pusat Jualan Makanan Tradisional di TESCO Ipoh..macam-macam ada...


Hari raya puasa dah semakin dekat dan ramai di antara kita sedang merancang juadah makanan hari raya. Bila tiba hari raya nanti pelbagai makanan akan disediakan, namun kita pasti tidak akan lupa makanan tradisi melayu kita.

Maka bila musim raya ini, ramai yang nak beli makanan tradisional seperti kerepek ubi, kerepek pisang, baulu dan macam - macam lagi. Sebahagian makanan ini boleh kita beli dipasar tani - pasar tani berhampiran kediaman anda.

Kini makanan tradisional turut dijual di pasaraya terkemuka kerana sambutan yang menggalakan keatas makanan tradisional ini. Hari ini saya berpeluang berkunjung ke TESCO Ipoh Perak dan mengunjungi pusat jualan makanan tradisional diTESCO ini.

Makanan tradisional telah melangkah kepasaraya dengan pembungkusan yang menarik dan sesuai untuk dipasarkan dengan lebih meluas. Makanan ini juga boleh kita jadikan hamper untuk hari raya ini. Pembelian makanan tradisional ini akan membantu usahawan tani kita dalam usaha mereka menambah pendapatan.

Pemasaran makanan tradisional ini juga telah mampu mengangkat martabat makanan melayu setanding dengan makanan yang di import. Oleh itu belilah makanan tradisional..




PANDUAN BUAT DUIT TANPA MODAL 2017

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.