Friday, November 27, 2009

Hari Raya Aidil Adha atau Korban 2009

Hari Raya Haji atau Hari Raya Qurban tahun ini saya tidak balik kekampung dan berhari raya dirumah Apartment Daisy U3 Shah Alam yang berdekatan dengan Kampung Melayu Subang ataupun berhampiran dengan Subang Airport. Persatuan penduduk Apartment Daisy telah menyediakan 4 ekor lembu untuk dikorbankan pada tahun ini dan saya sebagai penduduk turut serta berkerjasama dalam menjayakan korban pada tahun ini.

Penyembelihan lembu juga memerlukan teknik dan kemahiran tertentu yang juga melibatkan bidang teknologi makanan. Sebagai contoh penyembelihan halal ini memerlukan pisau yang tajam dan kaedah penyembelihan ini menjadikan hasil yang diperolehi amat baik. Didalam bidang teknologi makanan, lembu daging yang sudah disembelih perlu diuruskan segera supaya ia tidak tercemar dengan bakteria ataupun agen - agen yang boleh merosakkan daging.Dalam bidang teknologi makanan dalam urusan penyembelihan ini sebenar terdapat pelbagai jenis pisau yang digunakan untuk pelbagai jenis daging semasa menguruskan daging lembu.Kerjasama daripada penduduk memudahkan acara penyembelihan ini dan semua siap diurus menjelang 12.30 tengahari.


Penyembelihan halal menjamin daging yang baik dihasilkan

Memulakan penbuangan kulit dengan melapah bahagian kaki


Dengan pisau yang tajam kulit mudah dilapah.Kulit hampir siap dilapah dengan konsep teknologi makanan, kulit dihampar bagi mengelakkan daging terkena tanah.


Wanita turut juga memainkan peranan dalam ibadah qurban ini.


Daging diurus segera dan dipotong untuk diagihkan kepada penduduk.

Teknologi Makanan

MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.