Monday, June 1, 2009

Teknologi Makanan : Rahsia Buat Kordial Perisa

Teknologi makanan pada kali ini akan berkongsi dengan anda cara nak buat kordial perisa. Sebenarnya nak buat sirap kordial amat mudah. Bahan yang diperlukan adalah gula, air, perisa, pewarna.

Jika kita nak buat kordial perisa ros, mula - mula larutkan gula dalam air(jadikan pekatan gula), bila gula dah larut masukkan pewarna merah dan kemudianya perisa ros...zupppp..dah jadi sirap perisa ros.Sirap ini boleh dimasukkan dalam botol dan dicairkan dalam gelas dengan campur air dan ais serta susu pekat untuk jadikan sirap bandung dan diminum untuk musim panas ini.

Kaedah yang sama jika nak buat sirap perisa sarsi atau grape, gantikan perisa ros dengan perisa sarsi ataupun, grape, oren dan pelbagai perisa lagi....sungguh mudah. Buat sendiri kosnya lebih murah jika dibanding beli kat kedai sebenarnya. Cuba bandingkan gula sekilo berapa dan harga sebotol kordial perisa ini.

Sunday, May 31, 2009

Teknologi Makanan

MINYAK KELAPA DARA

Teknologi Makanan hari ini akan berkongsi cara mudah nak buat minyak kelapa dara. Minyak kelapa dara amat tersohor untuk perubatan kerana ia mampu membunuh virus,bakteria serta kulat yang menyebabkan penyakit pada badan.

Terdapat pelbagai cara nak buat minyak kelapa dara ini. Saya kongsikan satu kaedah yang mudah iaitu buat minyak kelapa dara daripada santan.

Apa saja jenis kelapa boleh digunakan asalkan sudah cukup matang atau tua. Bagi menghasilkan satu liter minyak kelapa dara, anda memerlukan 10 hingga 20 biji kelapa.Kelapa yang telah siap diparut akan diperah untuk diambil santannya dan ditambah air dengan nisbah 1:1. Santan tadi akan ditambah dengan lapisan minyak kelapa dara dan disimpan selama lapan hingga 15 jam pada suhu bilik.

Minyak kelapa dara yang diletakkan di atas lapisan santan tadi bertindak sebagai 'umpan' atau pemangkin dalam penghasilan minyak kelapa dara dan selepas 15 jam akan terdapat tiga lapisan dengan lapisan minyak kelapa dara di tengah-tengah.Lapisan minyak tadi akan diasingkan dan ditapis menggunakan kertas turas atau tisu dengan kapas.

Selepas itu hasil turasan akan dibekukan bagi mengasingkan getah kelapa yang menyebabkan bau tengik. Selepas minyak tadi cair, ia akan dituras dua kali lagi dengan menggunakan lapisan kapas lebih ketat yang mengambil masa lebih kurang lima hari.

Pada kebiasanya proses menghasilkan minyak kelapa dara mengambil masa lebih kurang seminggu dan secara purata anda boleh memproses sehingga 200 biji kelapa sehari bagi menghasilkan 10 liter minyak kelapa dara bergantung kepada permintaan.Jualan harga minyak kelapa dara ini adalah lebih kurang RM50.00 sekilo dan 10 liter hasilan yang anda perolehi lebih kurang 10kg dan hasil duitnya adalah RM50 x 10 kg = RM500.00 ( ini harga borong)


Oleh sebab harga minyak kelapa dara yang mahal ini, produk minyak kelapa dara dibotolkan dalam 150 ml dijual dengan harga RM30.00

Oleh itu jika 10 liter = 10L x 1000ml = 10,000 ml.

Hasil Duitnya:

150ml = RM30.00

10,000ml = 10,000 ml x RM30.00/150ml = RM2,000.00

Tolak kos botol RM200.00

Net Profit = RM1800.00

So sapa kata belajaq teknologi makanan ni tak boleh buat duit ? yang penting kita usahakan dan buat , jual...


TEKNOLOGI MAKANAN

MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.