Saturday, October 24, 2009

Teknologi Makanan : Buat Coklat

Teknologi Makanan hari ini akan berkongsi dengan anda pengalaman saya membuat coklat. Nak buat coklat ini ada menggunakan ilmu pengetahuan teknologi makanan. Mula perkara yang nak saya kongsikan dalam teknologi makanan kali ini adalah satu peralatan penting nak buat coklat iaitu double boiler.

Peralatan ini amat penting dalam membuat coklat kerana coklat yang kita nak buat ni menggunakan coklat bar yang ada dijual dipasaran. Coklat bar ni perlu kita cairkan menggunakan peralatan double boiler inilah. Saya nak cerita macam mana double boiler ni susah oleh itu saya dah ambikgambar dan telah up load ke YouTube dan saya paste kat blog Teknologi Makanan ini oleh itu sila lihat video;

Ini lah Double Boiler



Pentingnya kita guna double boiler ni supaya coklat bar yang kita masak tak hangus dan ia masak sekata kerana dari aspek teknologi makanan, air akan panas sekata yakni air yang ada pada periuk pertama, air panas ni yang akan memanaskan makanan dengan sekata iaitu pada suhu yang sama ( jika air itu mendidih suhunya 100 C) maka tak timbul bahagian atas tak masak atau bahagian bawah hangus.

Menggunakan double boiler nak cairkan coklat amat mudah dan coklat bar itu akan cair pada suhu 40 Celsius sahaja.

No comments:

PANDUAN BUAT DUIT TANPA MODAL 2017

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.