Monday, June 1, 2009

Teknologi Makanan : Rahsia Buat Kordial Perisa

Teknologi makanan pada kali ini akan berkongsi dengan anda cara nak buat kordial perisa. Sebenarnya nak buat sirap kordial amat mudah. Bahan yang diperlukan adalah gula, air, perisa, pewarna.

Jika kita nak buat kordial perisa ros, mula - mula larutkan gula dalam air(jadikan pekatan gula), bila gula dah larut masukkan pewarna merah dan kemudianya perisa ros...zupppp..dah jadi sirap perisa ros.Sirap ini boleh dimasukkan dalam botol dan dicairkan dalam gelas dengan campur air dan ais serta susu pekat untuk jadikan sirap bandung dan diminum untuk musim panas ini.

Kaedah yang sama jika nak buat sirap perisa sarsi atau grape, gantikan perisa ros dengan perisa sarsi ataupun, grape, oren dan pelbagai perisa lagi....sungguh mudah. Buat sendiri kosnya lebih murah jika dibanding beli kat kedai sebenarnya. Cuba bandingkan gula sekilo berapa dan harga sebotol kordial perisa ini.

6 comments:

ida said...

en wan,
adakah pewarna n perisa buah2an ni bole didapati di kedai biasa?..
coz yg saya tau supplier direct jual kt food industry je..

MunifHijjazMD said...

Saya minat dengan pembuatan kordial ni. Nampak ada potensi dan pasarannya amat besar walaupun terdapat pelbagai jenama dipasaran.

Hari ini, 4/10/2011 ada layari laman web Mardi nak tngk kursus kordial tapi tak ada razeki sebab kursus tersebut telah pun berlansung pada 20/9/11 yang lalu. Kene tunggu jadual tahun 2012. Kalau sesiapa ada mengnjurkan kursus kordial harap dapar maklumkan pada saya. Berminat nak join.

Easy Official said...

saya turut berminat untuk belajar buat kordial ni..kalau boleh saya ingin kemersialkan kordail ni..tapi saya tak tahu nak buatnya dan campuran bahan pengawet untuk di komersialkan..boleh tak ajar saya kepada sesiapa yang tahu mengenainya di luar sana..email saya xtreme_bodyguard@yahoo.com..

aidil62nd said...

saya berminat nk buat koordial. tp kene guna bahan pengawet ke utk tahan lama?klu gn apa nama dia yek?blhx email kat saya norlilysuliza@yahoo.com.my

Astap Baru said...

Sekiranya berminat mengikut kursus membuat kordial dan jus lawati jusherba2.blogspot.com atau email maklumat anda ke astapbaru@gmail.com

Widyawati Simarani said...

Asalamualaikum, saya berminat untuk mengikuti kursus pembuatan kordial berperisa karbonat. Mohon maklumkan jika ada sesi latihan yg terdekat. 0197435859

PANDUAN BUAT DUIT TANPA MODAL 2017

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.