Thursday, January 15, 2009

PRODUK BARU

Produk baru ini satu tajuk yang menarik kerana saya tahu terutama pelajar tahun akhir food technology dia selalu kena ada projek produk baru ataupun mereka yang bertugas sebagai food tech, boss suruh buat produk baru..

Untuk hasil produk baru ni ada dua konsep, satu produk betul-betul baru dan satu lagi dikenali 'Me Too' produk.

Untuk "me too' atau saya juga produk baru, kita ubahsuailah, contoh mudah kalau orang buat serunding ikan, kita buat serunding ikan keli ataupun orang buat jem nanas kita buat jem nangka, jika ada budu, kita buat budu serbuk..

Untuk produk betui-betui baru..perlu cari idea dan konsep. Pergilah kepasaraya,baca buku masakan, tengok majalah atau surf internet lah nak cari idea ni, kalu dok perap kat bilik hostel dan dok bergayut dengan pak we dan mak we tak dapat lah idea weh..

Idea juga boleh kita develop dari resepi orang tua-tua, contoh benda mudah dodol,kinidah ada dodol perisa strawberi, oren dan pelbagai. Jika dulu kerepek ubi kini dah ada kerepek ubi perisa barbeque,cheese dan pelbagai lagi..ini tiru potato cip la..dek non oiiii...

Idea baru kadang-kadang terbit daripada idea gila-gila...so let your minds flowing orang german kata.Kita juga boleh lihat kepada konsep ataupun asas, contoh jika kita diberi sebiji labu..apa nak buat ?..Tepung, keropok, jam, boleh ka ? Try tengok dan kaji.

Jika kita diberi tulang ayam dan kaki ayam..buang lah..orang makan isi weh..aku buat lawak ni..cuba anda lihat..sos prosperty burger..dia buat daripada apa tu ?..sape boleh teka ?..

Tengok juga tujuan kita, contoh makan baru ni aku nak buat apa ? apa faedahnya..contoh untuk pengguna atau suri rumah kita mungkin buat perencah mudah guna contoh serbuk kunyit bergaram.








ebuku ni saya jual RM100.00 cash.

Minat buat duit klik http://duitsaku.bizz.cc/

No comments:

PANDUAN BUAT DUIT TANPA MODAL 2017

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.