Friday, November 14, 2008

Gula Apong Sarawak

Baru-baru ini saya berpeluang meninjau pengeluarah gula apong di Kota Samarahan di Sarawak. Gula apong ini merupakan produk seiras gula melaka di Semenanjug namun begitu ianya dalam bentuk cecair likat.
Gula apong dibuat daripada air nira yang diambil daripada pokok nipah yang banyak tumbuh dipesisiran sungai.Cara nak buatnya mudah sahaja dimana air nira di ambil daripada pokok nipah dan di masak dalam kawah yang mempunyai penghadang dan dimasak secara perlahan-lahan dengan menggunakan kayu api selama lapan jam. Air nira ini akan menjadi kehitaman dan pekat setelah di masak selama 8 jam dan terbentuklah gula apong ini.
Gula apong ini boleh digunakan dalam membuat kuih muih, ABC , perapan ayam BBQ dan pelbagai guna lagi. Ianya mempunyai rasa yang unik berbeza dengan gula melaka.FAMA ada memasarkan gula apon Sarawak ini di kedai-kedai di bandar Kuching.

2 comments:

Ongzi said...

what are gula apong used for ?
i try to cook bubur kacang hijau with it, can ?

Oliver Jones said...


I'm truly enjoying the design and layout of your site. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work! aol mail sign in

MAKANAN MUSIM BANJIR 2022

PANDUAN TEMUDUGA

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.