Sunday, October 19, 2008

Rahsia Nak Buat Kicap Bahagian 1

Kicap merupakan satu perisa serta pelazat makanan yang paling di gemari dinegara kita ini. Beberapa usahawan kicap melayu telah berupaya menjadi jutawan hasil pengeluaran kicap ini. Apa ka tidaknya ramai yang membesar dengan kicap. Kicap Tamin, Kicap Cap Kipas Udang adalah dua jenama kicap yang terkenal di Malaysia ini.

Saya masih teringat semasa saya belajar dahulu, kawan saya semua makanan pun dia taruk kicap ni dalam masak kari pun dia masukkan kicap juga !. Namun di negeri Johor penggunaan kicap ini amat meluas juga, disana goreng pisang pun di cicah dengan kicap manakala di Pulau Pinang Kicap Char Koew Tiau amat terkenal untuk digunakan dalam masakkan Char Koey Tiau ni terutama yang ada udang.

Kicap diproses daripada kacang soya dan proses pemprosesan kicap ini melibatkan beberapa peringkat yang panjang serta mengambil masa yang lama. Saya akan update proses pengeluaran kicap ini. Secara terperinci dan praktikel anda juga boleh belajar dengan pihak MARDI, jika berminat untuk menjadi pengeluar kicap.

Walaubagaimana pun lama atau panjang proses pengeluaran kicap ini, saya akan kongsikan juga proses pengeluaran kicap dengan lebih cepat dengan rahsia dan teknik tertentu.

1 comment:

UMMI IQBAL said...

blh bgtahu langkah wat kicap mudah dr a sampai z menggunakn moromi?

SUMBANGAN IKHLAS

Untuk menjayakan dan memantapkan lagi keupayaan saya berkongsi ilmu, SUMBANGAN IKHLAS daripada pembaca amat di alu - alukan.

Sumbangan ikhlas boleh disalurkan melalui:

NAMA :NOH

Akaun Maybank No. 112361650899.

Saya juga merakam jutaan terima kasih kepada mereka yang telah memberi sumbangan.